7 norske konkurrerer om den nordiske matprisen Embla

Den norske Embla- juryen: Anya Seeberg Liaaen (gründer av matmagasinet NORD, Lars Petter Bartnes (leder av Norges Bondelag) og kokk Even Ramsvik. I tillegg er Bondelagskokk Halvar Ellingsen i juryen.

De sju norske nominerte til den Nordiske matprisen Embla er klare. 1. juni kåres en nordisk vinner på Island. De norske kandidatene kommer fra Trøndelag, Nordland og Oslo/Akershus og Oppland.

De nordiske bondeorganisasjonene samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. De som innstilles til Embla skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen deles ut hvert annet år og det kåres en vinner i syv ulike kategorier.

Den norske juryen, ledet av mesterkokk Even Ramsvik, har gått gjennom over 100 nominasjoner for å finne de som skal representere Norge i den nordiske finalen på Island.

-Vi har fått inn mange nye og spennende kandidater, flere som jeg ikke kjente til. Det viser at det er mulig å etablere virksomheter og å livnære seg på noe basert på både norsk mat og mattradisjoner, sier Ramsvik.

Trond Vilhelm Lund på Rørosmeieriet er en av de stolte nominerte til Embla. Foto: Hilde Bergebakken

De norske kandidatene 2019

  • Årets Mathåndverker: Indre Oslo Matforedling, IOM (Oslo/Akershus)
  • Årets Råvareprodusent: Rodrick Sloan (Nordland)
  • Årets Matgründer: Rørosmeieriet (Trøndelag)
  • Årets Mat til barn og unge: Norsk smaksskule (Oppland og hele landet)
  • Årets Matformidler: Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge (Trøndelag)
  • Årets Matdestinasjon: Arktisk mat (Nordland)
  • Årets Mat til mange: Matvalget (Akershus og hele landet)
Heidi Bjerkan har tidligere i år blitt Årets kulturpersonlighet i Ut Awards, og rodd i land Michelin-stjerne for Trondheim

Ny norsk vinner?

For to år siden gikk Norge helt til topps med Geitmyra matkultursenter for barn i kategorien «Mat til barn og unge.» Lars Petter Bartnes, jurymedlem og leder i Norges Bondelag, er spent på om vi når helt opp i år også.

– Jeg gleder meg og er stolt over å representere så mange dyktige nominerte. De viser bredden og mangfoldet i alt det som skjer innen norsk matproduksjon, formidling og utvikling, sier Bartnes.

Den norske juryen består i tillegg av Bondelagskokk Halvar Ellingsen (bl.a. tidligere kokkelandslaget) og Anya Seeberg Liaaen, gründer av matmagasinet NORD.

Finale 1.juni

De nominerte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene vil være med i finalen i Reykjavik. Der vil en nordisk jury kåre en vinner i hver kategori.

De syv nominerte fra hvert enkelt nordisk land finnes på www.emblafoodaward.com. Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 63.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.