Akershus, Trøndelag og Morgedal konkurrerer om årets bakst

Skreppa / Elin Orseth, Inger Marie Bakås, Anne Lise Haugestøl Hegna - Telemark

Det Norske Måltid har i 2018 gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Ut fra det er  36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. Finalen går av stabelen i Stavanger 11. januar 2019.

Årets sider, Årets sjømat – foredlet og Årets det grønne – naturell (sommer) ble plukket ut i Stavanger under Gladmatfestivalen i juli. Årets kjøtt – foredlet, Årets ost og Årets meieriprodukt – foredlet, ble plukket ut under Matstreif i Oslo i september. Årets bakst og Årets det grønne – foredlet, ble valgt under Dyrskun i Seljord september. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget), Årets godbit og Årets det grønne – naturell (høst) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september, og Årets kjøtt og Årets øl ble plukket ut i Trondheim i september.

Disse gikk alle til finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere.  Og vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019. Les mer her.

Kategorien Årets Bakst

I kategorien årets bakst er det Mandelroser fra Akershus, Ølsprøtt fra Trøndelag og Heimebaka flatbrød fra Morgedal som konkurrerer.

Mandelroser

Saftige Mandelroser med mørk sjokolade. Alle våre kaker er laget fra bunnen av. Gluten- og melkefri. Ingen konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer. Det er viktig for oss. Eggehviten kommer fersk, fra frittgående høner ved Ek Gårdspakkeri i Østfold. MER INFO

Grini Hjemmebakeri / Kate Günther-Ellefsen – Akershus

Ølsprøtt

Et knaskemiddel; alt mellom snacks og kjeks. Passer godt alene, til god drikke, til ost, spekemat, dip, eller som «strø» over en salat/suppe. Sprøtt, fiber- og proteinrikt, betydelig mindre fett og kcal enn andre sammenlignbare snacks. Bærekraftig produkt laget på basis av restproduktet (mask) etter ølbrygging. MER INFO

Attåtnæring AS / Stein Erik Brekke, Lars Utseth, Truls Wæraas – Trøndelag

Heimebaka flatbrød frå Morgedal

Flatbrød er et ugjæret og usyret brød som bakes ut til tynne leiver. Flatbrødet kan holde seg i årevis, bedre enn selve melet. Flatbrød (Morgedalsbrau), grovt mel og godt smør gjør Morgedalsbrauet særdeles velsmakende. Flatbrødet er laget etter gammel oppskrift og stekt på takke. MER INFO

Skreppa / Elin Orseth, Inger Marie Bakås, Anne Lise Haugestøl Hegna – Telemark

Kilde og alle foto: Det Norske Måltid