Alternativ rakfiskoppskrift fra Helleskitchen

Helleskitchen har laget en alternativ rakfiskoppskrift Foto: Helleskitchen

Helle Øder Valebrokk er en halvt dansk, halvt trønder matskibent som skriver om kultur, gourmet og hverdagsmat fra hele verden i bloggen Helleskitchen. Hun er stadig på reise til nye destinasjoner, har skrevet to kokebøker og har deltatt i matkonkurranser . For deg som er glad i matblogger kan Loaklmatnytt anbefale å følge med på Helles tips også!

Rakfisk på alternativ måte

Denne uke fokuserer hun på at Rakfisk kanskje ikke er for alle. Hun er selv veldig glad i rakfisk, – og hun mener at alle bør prøve denne delen av norsk tradisjonsmat. For de som ikke liker å spise rakfisk på tradisjonelt vis med fisk, mandelpoteter, rødløk, rødbeter, rømme, smør og flatbrød, presenterer hun en alternativ oppskrift.

Retten er satt sammen av de samme elementene, men også med et par andre ingredienser. Og for oss rakfiskelskere er det fint å kunne bruke restene om du har igjen noen etter et rakfisklag, til en ny spennende måte dagen etterpå.

Helleskitchens tips er:

Mandelpotetene har jeg skåret i skiver og kokt i saltet vann. etter dette stekte jeg dem i deilig rørossmør, som har deilig, konsentrert smørsmak. Jeg har blandet rømme med litt revet appelsinskall, saft av appelsin og dijonsennep. Ikke mye, men et hint. For å gjøre retten litt mindre løktung i forhold til hvordan jeg tradisjonelt serverer den, har jeg begrenset løkmengden, men strødd litt finhakket gressløk over ferdig rett. Dette ble veldig godt. Dessuten ble den veldig lekker å se på. For de som altså ikke liker rakfisk, så kan fisken byttes ut med skiver av gravlaks eller røkelaks. Det vil fungere veldig bra, det også.

Her kommer oppskrift på rakfiskretten:

Ingredienser til 2 personer

  • 1 filet rakfisk. Styrke bestemmer du selv.
  • 4 store (eller 8 små)mandelpoteter
  • 2 ss rørossmør
  • 1/2 rødløk, i tynne skiver
  • 4 syltede røbetskiver, skåret i strimler
  • 1/3 agurk, skåret i små terninger
  • gressløk
  • dressing:
  • 4 ss rørosrømme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts appelsinsaft
  • 1/2 ts finrevet appeslinskall

Slik gjør du:

Skjær rakfisken i skiver. Del potetene i skiver og kok lett i saltet vann. Renn av vannet og stek i smør til de er gylne. Bland appelsinsaft og -skall i rømmen. Rør inn sennep. Skjær løk i tynne skiver. Skjær syltede rødbeter i staver. Agurken skjæres i små terninger. Legg potetbiter og rakfisk på et stort fat. Strø over agurk, løkskiver og rødbetestaver. Ringle dressing over retten og strø et lite dryss med hakket gressløk over retten.

Kilde: HellesKitchen.