Årets det grønne naturell kan ende med hjemmeseier til Stavanger

Smågrønt / Barbara og Kamil Slowik fra Rogaland kan sørge for hjemmeseier i Stavanger på fredag. Foto: Det Norske Måltid

Det Norske Måltid har i 2018 gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Ut fra det er  36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. Finalen går av stabelen i Stavanger 11. januar 2019. Årets sider, Årets sjømat – foredlet og Årets det grønne – naturell (sommer) ble plukket ut i Stavanger under Gladmatfestivalen i juli. Årets kjøtt – foredlet, Årets ost og Årets meieriprodukt – foredlet, ble plukket ut under Matstreif i Oslo i september. Årets bakst og Årets det grønne – foredlet, ble valgt under Dyrskun i Seljord september. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget), Årets godbit og Årets det grønne – naturell (høst) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september, og Årets kjøtt og Årets øl ble plukket ut i Trondheim i september.

Disse gikk alle til finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere.  Og vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019. Les mer her.

Lærdals Beste frosne bringebær

Bringebærene er plukket når de er perfekt modne. Vi lar dem få litt blåskjær i fargen og sørger for at den søte smaken er kommet før vi plukker dem. Da bevarer vi den ekte, gode bringebærsmaken. Deretter frakter vi dem rett på dypfrys. Bærene starter i sjokkfrys med temperaturer ned i minus 40 grader. Her blir de værende i ett døgn, før de tar turen inn på vanlig frys med mellom 25-30 minusgrader. Du finner dem i frysedisken på Meny – like gode som da vi plukket dem. MER INFOKONTAKT

Lærdal Grønt / Harald Blaaflat Mundal Sogn og Fjordane

Timian

Vi på Skjærgaarden er opptatt av levende matjord. Vi jobber for å skape et godt liv for mikroorganismene i jorda. Når jordlivet er rikt får vi sterke, friske og motstandsdyktige planter, og behovet for bruk av kjemisk plantevern blir mindre. Alt produksjonsavfallet på gården komposteres. Sammen med husdyrgjødsel fra gode kolleger i nærområdet, legger vi avfallet i ranker til kompostering. MER INFOKONTAKT

Skjærgaarden Gartneri / Kristin Stenersen og Bjørge Madsen (Foto: Damian Heinisch)Vestfold

Solsikke

Våre mikrogrønne solsikker er sprø og har en søt, nøtteaktig smak. Det gjør dem til den perfekte ingrediensen i mange måltider, men de kan også nytes alene som en enkel og delikat snack. De inneholder mye sunt fett og proteiner selv om de er små. Vi dyrker solsikkene med bruk av organiske metoder i den urbane farmen vår i Stavanger. MER INFOKONTAKT

Smågrønt / Barbara og Kamil Slowik – Rogaland

Kilde og foto: Det Norske Måltid