Årets Matgledebutikk har et stort utvalg lokalt øl og mat

Butikksjef Tor Arne Bjørgum ved øl-juletreet og spesialølområdet hos Coop Extra på Spillum Foto: Hilde Bergebakken

Coop Extra på Spillum i Namsos ble kåret til Årets Matgledebutikk 2018 i konkurranse med 130 andre nominerte. Lokalmatnytt har tatt seg en prat med butikksjef Tor Arne Bjørgum som bevisst har satset på et godt utvalg i lokalmat, lokalt øl, økologiske varer og allergivennlig mat. Butikken har tilrettelagt utvalget på en slik måte at du begeistres når du kommer inn; alt er oversiktlig, informativt og appetittvekkende.

Over 300 typer øl – mye lokalprodusert øl

Coop Extra på Spillum var tidlig ute med å fokusere på øl fra mikrobryggerier. Mellom 300 til 350 øl kan du velge mellom når du besøker butikken. Her finner du grovt 100 ulike norske varianter, samt utenlandske spesialiteter og øl fra de store bryggeriene. Øya med øl er sortert på typer slik at det skal være lett å finne frem. Juleølet er presentert i øljuletreet som hør og bør står ved inngangen til ølområdet og lokalølet har sin egen vegg. De fire store bryggeriene Mack, Aas, Dahls og Ringnes er på plass med alle sine varianter. De store bryggeriene har flere importvarianter og økologisk øl i sine porteføljer.

Mange benytter muligheten til å sikre seg øl fra mikrobryggerier når de handler i Namsos. Her viser Tor Arne Bjørgum fram lokalt øl fra Overhalla  Foto: Hilde Bergebakken
Ølområdet inneholder 300 -350 ulike øl, der mange er fra microbryggerier Foto: Hilde Bergebakken

Bevisst satsing over 3 år ble ‘snakkis’

Det startet med at Coop Extra på Spillum fikk henvendelser fra norske lokalproduserte mikrobryggeri. Butikken på Spillum ønsket å støtte bølgen av lokaløl som vokste fram, og begynte ta inn øl og ga de god plassering i butikken. Dette ble så godt mottatt at de begynte å henvende seg til flere bryggerier for å få tilsendt øl. Leveransene kom fra Stjørdalsområdet, Steinkjer, Frøya, Frosta, Innerøy, Hogna og Rørosbryggeriet med flere. Stokkøya kjører ølene sine til Spillum i ens ærend. Etterhvert ble det en ‘snakkis’ blant forbrukere å stikke innom Spillum for å kjøpe øl når de besøkte Namsos som er et handelssentrum i Namdalen.

Nå er det sesong for juleøl Foto: Hilde Bergebakken
Ingefærøl av ulike varianter er det stor etterspørsel etter Foto: Hilde Bergebakken

Butikken oppnådde fort et utvalg på rundt 300 varianter. Opp mot jul, i påsketider og om sommeren er utvalget rundt 350 typer, når juleøl, påskeøl og sommerøl fra produsentene kommer inn. Utvalget av mikrobryggeriøl holdes levende hele tiden. Noen typer forsvinner og andre kommer til. Det første året med den store porteføljen økte Coop Exstra på Spillum ølomsetningen med rundt en million kroner, og det gjentok seg også i 2017. Det var rundt 20% økning i salget per år. Nå i 2018 har omsetningen stabilisert seg noe. Butikken på Spillum fusjonerte med Coop Midt Norge i juni 2017 og fikk dermed tilgang på enda flere varianter som TYA, Geiranger bryggeri, Balder og Baatsbryggeriet.

Utvalget er stort, så det er lett å kjenne på valgets kvaler Foto: Hilde Bergebakken

4 store satsingsområder

Vi har fokusert på 4 områder som vi opplever har vært viktige for kundene våre, forteller Tor Arne. Det er LOKALMAT, LOKALT ØL, ØKOLOGISKE VARER og ALLERGIVENNLIG MAT. Normalt er det rundt 5500 varer i  Coop Extra-systemet forteller, Tor Arne, – men iogmed at det ikke finnes Mega eller Meny i Namsos, har jeg tatt inn flere varer – og ligger nok på rundt 7000 i butikken hos meg. Totalomsetningen er rundt 135 millioner. De har satset på god oppmerking av butikkområdene slik at det er enkelt for kundene å finne fram.

Rein- og elgkjøtt fra Lierne er populær lokal mat Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmat – økologi og allergivennlig mat

Vi tar inn mye fra Duun gård på Jøa. Alt de produserer er økologisk. Gården er drevet av Ola Kai Faksdal og Sissel Thorsen, og ligger på øya Jøa i Fosnes kommune. Den ligger idyllisk til mellom fruktbare jorder, fjell, sjø og vakre kulturlandskap. De produserer økologiske grønnsaker, korn og kalvekjøtt fra gressfora storfe. I tillegg til produksjonen for butikker, driver de andelslandbruk, og de har gårdsbutikk. – Vi har framdeles årets grønnsaker fra dem nå før jul, forteller Tor Arne. Kjøtt fra Lierne er også populære produkter fra Namdalen. Her kan du få viltkjøtt – både reinsdyr og elg i forbrukervennlige forpakninger. I hylla for allergivennlig mat finner vi et stort utvalg, inkludert produktene fra Berit Nordstrand.

Lokale økologiske grønnsaker leveres fra Dun gård på Jøa Foto: Hilde Bergebakken
Tilbudet innen lokalmat involverer en rekke varer innen kjøtt, fisk, ost mm Foto: Hilde Bergebakken

Årets Matgledebutikk innen lavpris

Blant 130 nominerte butikker i kategorien lavpris, ble Coop Extra på Spillum kåret til Årets Matgledebutikk. Årets Matgledebutikk arrangeres av Tine i samarbeid med Dagligvarehandelen, og er trolig den mest prestisjefylte prisen en dagligvarebutikk kan bli til dels i Norge. Vinnerne samt andre- og tredjeplassene ble kåret på Ostens Dag i Oslo 25. oktober. Premien i tillegg til heder og ære, er en matreise til London for to, forteller Tor Arne. Det er naturlig at jeg sender ferskvaresjefen og meieriansvarlig på Spillum, mener butikksjefen, det er de to som har hovedæren for at vi tok seieren hjem.

Oster fra lokalmatprodusenter som Gangstad gård og Galåvolden Gård er populært Foto: Hilde Bergebakken

I hele vår har dagligvarebutikker over hele Norge konkurrert om å levere den beste matgledeopplevelsen til kundene sine. De dyktigste 8 havnet i en finale, og det hele ble avgjort ved hjelp av mysterty shopper-besøk og besøk av en jury i september. Juryen besøkte alle 8 butikkene som var i finalen. – Vi var godt fornøyd å bare komme til finalen, forteller Tor Arne, – så det var eventyrlig stort å vinne! Det er vi stolte av! Og det gir en stor inspirasjon til å fortsette med satsing på lokalt øl, lokal mat, økologi og allergivennlige produkter, smiler butikksjefen.

Namsos-butikken Coop Exstra på Spillum ble ble Årets Matgledebutikk 2018 Foto: Hilde Bergebakken