Årets sjømat naturell kommer fra Vest Agder eller Rogaland

Fredag får vi vite om ørreten fra Sirdalsheiene vil nå fram i finalen mot lysingloin eller kveitefilet Foto: Det Norske Måltid
Det Norske Måltid har i 2018 gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september. En finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen plukket ut de endelige 12 kategorivinnere.  Vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019.  Les mer her

Sirdalsørret

Lokalprodusert brunørret fra rent og naturlig fjellvann i Sirdalsheiene. Stedegen fisk som stammer fra de fjellvann vi får vanntilførsel fra. Produseres i vann som allerede har produsert ren kraft (vannkraft). MER INFOKONTAKT

Norsk Ørret / Mats Tjørhom – Vest-Agder

Sterling kveitefilet med skinn

Sterling Kveite oppdrettes i kaldt, krystallklart vann i de dype fjordene i Ryfylke i Rogaland. Vi steller godt med Kveiten i fire til fem år før den endelig er klar til servering. Sterling Kveite er blitt en favoritt i restauranter og ved spisebord over hele verden. Dette er en fisk som mange velger til en spesiell anledning for å vise at man virkelig setter pris på sine gjester. Sterling Kveitefilet har et hvitt, fast kjøtt med en særegen flakstruktur – dessuten har fisken en stor bein struktur som er enkel å fjerne, dette er perfekt for nyskapende matlaging. Sterling Kveitefilet er lett å tilberede, svært anvendelig og næringsrik; den er full av proteiner og vitaminer og har et høyt innhold av Omega 3-fettsyrer. Sterling Kveitefilet er ideell som basis for ulike retter; perfekt til grilling, steking og baking i ovn. MER INFOKONTAKT

Sterling White Halibut / Magnus Skretting Rogaland

Lysingloin fersk med skinn

Lysingen er en torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, og kan finnes ved bunnen, helt ned til 1000 meters dyp, midt i vannmassene og ved overflaten. Lysing kalles også berglaks, svartkjeft, kolkjeft og havets gjedde. Vi skjærer ut det beste stykket på fileten (ryggstykket). Ryggstykket (loinen) blir lagt i aluminiumskål med absorbent. Absorbenten tåler varmebehandling og trenger derfor ikke taes ut før tilberedning. Vi har valgt å beholde skinnet på fisken. Dette hindrer at fiskestykket «brenner» seg fast i aluminiumskålen. Skålen kan etter fjerning av plast settes rett i ovn eller grill. MER INFOKONTAKT

Domstein Sjømat avd. Stavanger / Ketil Hatleskog – Rogaland

Kilde og foto: Det Norske Måltid