Bacalao produsert i Folldal øker

Bacalao fra primar etter gammel oppskrift Foto: Primar

Arbeidets Rett melder at Primar AS  i Folldal er i ferd med å utvide produksjonslokalene med 350 kvadratmeter som skal stå ferdig til våren. Primar AS er Norges største bacalao-produsent. I februar kommer de også med to ny produkter i butikkhyllene.

Betydelig volumøkning

Primar har 10-årsjubileum i Folldal i år, og har hatt en utvikling ede knapt våget å drømme om.  Bacalao-suksess gir ny bedrift i Folldal Basert på de butikkene  de var inne i mente de at det var et betydelig marked for bacalao. De anslo 400 tonn i året i tillegg til andre produsenter, da produksjonen ble flyttet fra Oslo til Folldal. Fra 45 tonn bacalao i året produseres det nå 550 tonn med bacalao på et år. Bacalao-produksjonen er mer enn tidoblet og omsetningen kommer til å passere 30 millioner kroner i 2018. På den samme tiden har de økt fra tre ansatte til 12 ansatte.

Bacalao som farmor lærte av spansk konsul

Primar forteller at deres Bacalao er basert på en gammel oppskrift som farmor lærte av den spanske konsulen Lauritz Devold, da hun jobbet for han som husholderske i Ålesund i perioden 1918-1920. Den er laget av egenprodusert klippfisk, norske grønnsaker og anbefalte planteoljer (raps- og olivenolje).

Fiskehall og lokale ferdigheter

– Primar var først med bacalao og har bygget markedet for fersk bacalao i kilospakninger. Det finnes flere små produsenter av bacalao, hovedsakelig på Vestlandet og i Nord-Norge, men vi har alltid vært størst med nærmere 80 prosent av markedet. Derfor synes vi det er rimelig at vi også har flere produkter i butikkhyllene. I februar kommer vi med en ny sterk variant av bacalao og en barnevennlig fiskegryte. Vi har også oppgradert designet på emballasjen og kommer samtidig med et nytt og fresht design, sier daglig leder Sissel Opshaug til Arbeidets Rett. Hun håper å komme med flere nye produkter i løpet av 2019.

Norges sjette mest solgte ferdigrett

– Det var aldri meningen å drive bare med bacalao og tidligere hadde vi en god fiskesuppe. Men etterspørselen på bacalao har økt så mye at vi har hatt mer enn nok med det. Av Coop har jeg fått vite at «Ekte Bacalao» fra Primar er Norges sjette mest solgte ferdigrett i hele det norske ferdigrettmarkedet.