Barolo-eierinnen Josetta Saffirio har skapt merkevare av nissen

Josetta Safirio ble inspirert av den italienske fjøsnissen Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmatnytt har møtt Josetta Saffirio, eierinnen av vingården Josetta Saffirio som produserer sagnomsuste Barolo-viner. Hun er kvinnen som har skapte en ny merkevare av den 200 år gamle vingården, og gjorde et utslettelig inntrykk i en mannsdominert verden blant italienske vinprodusenter.

Et måltid med Barolo-vingårdens eierinne

Josetta Saffirio og hennes samarbeidspartner Paolo Ambrogio fra CIA (Confederazione Italiana Agricoltori i Cuneo) tar med oss til en aften som skal kle hennes beste Barolo-vin. Hun har bestilt bord hos Patron Marco – en god bekjent som er kjent for sin gode mat. Barolo vinen fra egen vingård har hun med seg i vesken sin. Det har hun avtalt med Patron Marco. Vi er spente.

Et måltid med Barolo-vingårdens eierinne Josetta Saffirio på Patron Marcios spisested Foto: Hilde Bergebakken

Josetta Saffirio – kvinnen som skapte myten

I begynnelsen av det tjue århundre begynte Josettas far, Ernesto, å dyrke vingårdene som han arvet fra sin far. I 1975, bestemmer Josetta seg for å ta vare på sin fars vingårder. Bare 23 år gammel velger hun å vende tilbake til sine røtter, i Castelletto, for å forvandle familiebedriften. Hun gifter seg med Roberto, en oenolog – . Sammen med vinmannen  Roberto, begynte hun å dyrke vinrankene som besteforeldrene plantet umiddelbart etter andre verdenskrig. Etter noen år blir Josetta og Roberto sin innsats belønnet. De  lykkes med å produsere en Nebbiolo av anerkjent kvalitet. Hun tar i bruk sitt eget navn på vingården, og hun tar i bruk poesi når hun beskriver vinen. Josetta er glad i gnomer. Gnomene ligner litt på den norske husnissen. Gnomen får være med i hennes mytiske beskrivelse av vinene, og blir med på etikettene.  I 1985 ble den første Barolo presentert med den nåværende etiketten. Stolt kunne hun presentere en vinkolleksjon som var et resultatet av et arbeid med stor lidenskap, dedikasjon og engasjement.  Josetta skaper en unik Barolo. Hun presenterer Barolo-vin som på nittitallet forbløffer stort på den italienske vinscenen.  Den modige Josetta er en sjelden kvinne i en manns verden. Hun vet at hun må gjøre et uutslettelig inntrykk i en mannsverden. Hun tar ibruk seg sjøl og lager en merkevare som oppleves mytisk.

Lokalmatnytt og Slow Food Røros representanter Roar Sundt og Hilde Bergebakken sammen med Josetta Saffirio, Patron Marco og hans kone Chef Daniella, og Paolo Ambrogio fra CIA  Foto: kelner i restauranten

Vinen er å få kjøpt direkte fra vingården og på restauranter i Piemonte, og hennes datter Sara som nå har tatt over som daglig leder på vingården, har opprettet en nettbutikk der det er mulig å bestille noe av produksjonen.

Vi starter med en god Franciacorta Vezzoli fra Lombardi

Paolo og Josetta viser oss byen Cueno. Vi spaserer langsomt i de trivelige gatene. Cueno har hele 14 kilometer med overbygget fortau om beskytter mot både sol og regn. Kvelden er varm, og det er deilig å vandre ute etter en lang dag på Terra Madre Salone del Gusto. Vi besøker det store torget i byen, gågatene og restaurantområdene. Folk sitter ute på fortausrestauranter og spiser eller drikker. Vi får et bord på et lite etablissement og setter oss for et lite glass vin. – Jeg syns vi skal starte med en god Franciacorta Vezzoli fra Lombardi, sier Josetta Saffiri til oss, – det er en bedre start enn en Procecco, syns vingårds- eierinnen. De perlende dråpene kommer, og er lette å drikke. Vinen oppleves leskende og frisk. Vi får en liten tallerken med cicchetti (småretter) fra området, og praten går lett i den italienske høstkvelden.

Patron Marco og kona Chef Daniella Foto: Hilde Bergebakken

 

Patron Marco

Det er på tide å hilse på patron Marco. Han venter på oss når vi kommer i restauranten sin som har to rom med noen få bord i hvert rom. Til velkomst serverer han en Nebbiolo Sun of Rose – av Nebbiolo for Barolo . Den kommer fra Josettas vingård, og Marco er en av de heldige som har sikret seg noen flasker av denne vinen. Baroloen vi skal nyte til hovedretten har han ikke flere igjen av, så derfor har vår vertinne vinen med seg i vesken.  Rosevin lages av skinnet av druene som kommer i kontakt med vann i 36 timer før de starter gjæringsprosessen. Tiden skinnet fra de blå druene er i kontakt utgjør fargen på vinen.

En Nebbiolo D’Alba fra Josetta Safferio Foto: Hilde Bergebakken

Piemontes kjøkken

Marco er patron – men Daniella, hans kone, er kokk. Og mens Marco går gjennom menyen, bestemmer vi oss for helt og holdent å falle for Daniellas eventyrlige retter. Det finnes ikke et italiensk kjøkken, blir vi fortalt, – det finnes regionale kjøkken. Og nå er det kjøkkenet fra Piemonte vi inviteres til å henføres i. Det har vi overholdet ingen ting i mot.

Forrett er en signaturrett med Presidio Slow Food Razza Piemonte Foto: Hilde Bergebakken

Forrett med Slow Food Presidio

Forretten skribenten valgte seg var en en signaturrett som har Presidio Slow Food Razza Piemonte. Retten som kommer er utrolig mørt skrapt rått lammekjøtt, med en nøttekrem av hasselnøtter fra skogene i Piemonte, ansjos og urter.  Til forretten drikker vi en Nebbiolo D’Alba fra Josetta Safferio. Det er en fantastisk gode smaker og en appetittvekker for måltidet.

Langstekt svinefilet, marinert i kaffe Foto: Hilde Bergebakken

Hovedretter sol kler en Barolo

Både den Presidium Slow Food Razza Piemontese klassifiserte retten Kalv i rødvinsaus, og en langstekt svinefilet med navn Cacao, coffe and Pork’n Roll som er langstekt i lav temperatur kledde barolo-vinen særdeles godt.

Svinefileten i sjokolade og kakao har Daniella lekt seg fram til. Både hun og Marco drar ofte til Terra Madre Salone del Gusto i Torino på jakt etter smak. Kombinasjonen av sterk kaffe og sjokolade er en av kombinasjonen som har blitt med hjem derfra.

Kalv fra Fassona er en rase som har vært i området over 200 år. Kalvekjøtt membran i rødvinsaus er tradisjonsrett fra det piemontiske kjøkken. Vi blir forklart at det finnes ikke ‘ett’ italiensk kjøkken – det finnes et kjøkken per region.

Nok en Presidio Slow food Razza fra Piemonte – Kalv i rødvinsaus Foto: Hilde Bergebakken

 

Om Barolo

Barolo er navnet på en rødvin fra en av Italias fremste vinappellasjoner og også navnet på en landsby og kommune i samme området. Appelasjonen Barolo DOCG er en del av vindistriktet Langhe i regionen Piemonte i Italia. Vinen har fått tilnavnet «Kongenes vin – Vinens konge» og lages utelukkende av druen nebbiolo. Det er tanninrike viner som bør lagres. Fra rundt 1980 har det utviklet seg to ulike stilretninger i Barolo og Barbaresco – den tradisjonelle og moderne.

Vindruen Nebbiolo

Nebbiolo er en vindrue som dyrkes i regionen Piemonte i Nordvest-Italia. Det er en vindrue som benyttes til fremstilling av en rekke av verdens fremste rødviner. Den verdenskjente Barolo lages av Nebbiolo. De største produsentene holder til i distriktene Langhe og Roero.  Druens navn er antatt å stamme fra det italienske ordet nebbia, som betyr tåke. Druen blir sent moden, og ved innhøsting, vanligvis i slutten av oktober, er klimaet i regionen ofte preget av tykk tåke. De beste årgangene for vin basert på nebbiolo er de årene hvor modningsprosessen er ikke er hindret av tykk tåke.

Vin laget av nebbiolo kan være svært tanninrik og bør lagres i flere år for konsumering. En klassisk Barolo laget etter de tradisjonelle metoder, bør ofte ha minst 10 års lagring. Om den drikkes den tidligere kan tanninene oppleves som for voldsomme.

Dessert

Til dessert valgte vi omtrent hver vår rundt bordet. Den første var en myk kjeks trukket i mørk kakao og sterk kaffe, med karamell mousse, hvit sjokolade og krokan leget av hasselnøtter fra skogene rundt Piemonte.

Før desserten får vi være med ned i Marcos vinkjeller og velge dessertvin. Vi ender opp med en Jeniper Artemisa Glascidis, – en enebærlikør som er typisk for regionen. Smaken er ulikt alt annet vi har smakt fra før.

Myk kjeks trukket i kakao og kaffe med karamellmousse , hvit sjokolade og krokan av hasselnøtter fra Piemonte Foto: Hilde BergebakkenDen litt mer eksotiske varianten var Coconut parfait, saltet karamell, smuldret kokos og ananas

Variasjon av kokos og ananas Foto: Hilde Bergebakken

Og sist men ikke minst den uforglemmelige tradisjonelle eggpuddingen med mandel kjeks og kokos og en fylt pære i Piemont stil. Elegant og utrolig god.

En deilig tradisjonell eggpudding og fylt pære i Piemonte-stil.  Foto: Hilde BergebakkenBarolo-vinen er så populær at restauranten var tom for den edleste rødvinen. Vingårdens eierinne tar den derfor med i håndvesken før vi går til middag.

Josetta Saffiro skapte sin egen etikett inspirert av gnomer Foto: Hilde Bergebakken