Blide damer selger det sunneste kjøttet

Rørosrein med Eva Nordfjell, Kristin Håbjørg, Aina Haugom Nordfjell, Oddny Brennås Engan og Vanja Tørresdal Foto: privat

Reinkjøttprodusentene var samlet på samme stand under Matstreif i Oslo i helgen. En av disse var Rørosrein som stilte med alle damene.

Matstreif er ei veldig bra messe, det er høg kvalitet på messen, all tenkelig norsk mat finnes her og det er gode kunder. Vi selger ganske bra, rein er populært i Oslo, sier daglig leder og reinseier Eva Nordfjell i Rørosrein.

Det at flere reinkjøttprodusenter er samlet på samme stand, og det er populært, fortsetter hun. Jeg tror det gir mersalg for de andre også på grunn av dette. Vi liker oss på Matstreif, som er en møteplass for hele matnorge og med utdeling av priser. Og vi treffer innkjøpere for hoteller, restaurant og butikker i tillegg.

Reinsdyrkjøtt har like mye omega 3 som torsk

Reinsdyrkjøtt har like mye omega 3 som torsk og er like magert som kylling. Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise, sier forsker Hassan ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet. Reinkjøtt inneholder mer vitamin B, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har også like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan.

Dyrets diett fra naturen er gunstig

Årsaken til at reinsdyrkjøttet er sunt, kan være dyrets kosthold, mener forskerne. Reinsdyr spiser stort sett av lav om vinteren, og grønne planter om sommeren.

— Når dyr beiter planter og selv velger sin egen diett i naturen, så gir det en mer gunstig fettsyresammensetning enn for dyr som får mye kraftfor, sier Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Hun mener at de som har anledning, bør bruke hele reinsdyret, som er vanlig i samisk matkultur.

— Koker man buljong på bein og bruker innmat, så gir det en helt annen ernæringskvalitet enn å bare spise kjøttet, sier Høberg.