Den internasjonale kaffedagen

Dagen er ikke helt den samme uten kaffe. Og kaffe er ikke bare kaffe. Plante, klima, jordsmonn og foredling gir oss en råvare med en unik smaksrikdom.  På den internasjonale kaffedagen 1. oktober inviteres kaffeglade mennesker til å møte mangfoldet i norsk kaffebransje og smake kaffe i verdensklasse. Er du i Oslo finner du kaffearrangementer i Mathallen og på Youngstorget i dag. Kaffebarer finner du over hele landet, og det aller beste er antakelig å lage en skikkelig bålkaffe på høstturen ute i naturen i dag!

På Youngstorget får du også bålkaffe på den internasjonale kaffedagen.  – Store og små kaffebrennerier kommer med sine kaffebiler, kaffeboder, kaffemopeder eller kaffevogner. Vi servere espresso, håndbrygg, traktekaffe eller bålkaffe til de som foretrekker den gode gamle måten, forteller Norsk Kaffeinformasjon. – Har du lyst til å prøve noe annerledes kan du få smake en kopp kruttsterk tyrkisk kaffe eller bli med på etiopisk kaffeseremoni.

God kaffe kan nytes med sjokolade også
Foto: Pixabay

Vi drikker nest mest  kaffe i verden

Hver nordmann drikker i snitt 160 liter kaffe i løpet av et år. Det tilsvarer tre kopper kaffe hver eneste dag, viser en fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon. – Etter vann er det kaffe vi drikker mest av, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon. Kun våre finske venner i øst drikker mer kaffe i verden.

– Jeg tror ikke vi kommer til å drikke mer kaffe i tiden fremover, men kanskje kan vi få nordmenn til å slutte å drikke dårlig kaffe hjemme og på jobb, og over til høyere kvalitetskaffe som serveres på kaffebarene, sier Lynes.

90 prosent av kaffedrikkingen foregår enten hjemme eller på jobb. Undersøkelsen viser samtidig at det i dag er langt flere unge under 30 år som drikker kaffe. Norsk Kaffeinformasjon mener dette kan føre til en god vekst for norske kaffebarer.

– Jeg mener markedspotensialet i Norge er stort. Flere unge drikker kaffe og folk blir mer opptatt av kvalitet, litt som det har vært med vin de siste årene, forteller Lynes.

Visste du at?

  • Lysbrent kaffe inneholder mer koffein enn mørkbrent
  • Kaffe inneholder rikelig med antioksidanter, og antioksidanter reduserer faren for kreft og hjertesykdommer.
  • Smaken på kaffe varierer utifra beliggenhet, høyde og jordsmonn. En kaffe fra Etiopia smaker helt annerledes enn en kaffe fra for eksempel India.
  • Kaffebønnen er frøet inni et kaffebær (!) Kaffebærene vokser på trær og plukkes når de er modne for prosessering.
  • Det finnes mange forskjellige prosesseringsmetoder; vanligvis vaskes fruktkjøttet på kaffebæret av, og dette kalles vasket eller våtforedlet prosessering. En annen metode er bærtørket; kaffebønnene er tørket med fruktkjøttet på. Dette gir en helt spesiell fuktighet og sødme til kaffen.