Det kulinariske Julemarkedet på Røros tar tiden tilbake

Julemarkedet på Røros byr på nisser Foto: Destinasjon Røros

I morgen og fra til søndag går det tradisjonelle julemarkedet på Røros av stabelen.  Markedet tar plass midt i Røros sentrum. Røros har vært på UNESCO verdensarvliste fra 1980. Her går det an å ta tiden tilbake og gjøre en julehandel i autentiske omgivelser.

Markedet i bergstaden Røros består av varer med identitet, og sammen med stadens særegne butikker tilbyr årets bodselgere  gode kvalitetsvarer. Bodselgerne finner du i Bergmannsgata som er selve julemarkedsgata, samt inne i Sangerhuset og i Skjerdingstadgården. Solnøkkelgården ligger i nedre del av Flanderborg, og er den eneste gården med levende dyr. Alle butikkene finner du i bykjernen i Røros, og Vertshuset byr på helgrilling av reinsdyr i bakgården. Verdt et besøk er også Solheim Pensjonat , Thomasgaarden, Frøyas Hus, Apotekergaarden og det nye lokalmatutsalget Lokal Røros, eller en av de tradisjonsrike restauranten i Røros sentrum; Kaffestuggu, Skanckebua, Peder Hiorts mathus og Grillhuset Røroskjøtt.

Ta deg tid til en kulinarisk reise i julemat 

På Julemarked Røros kan du handle god julemat, både tradisjonelle produkter, men også nye varianter. Her prioriteres varer med identitet, og du bør ta deg tid til en kulinarisk reise blant bodene i julemarkedsgata.

Her frambys tradisjonelt pinnekjøtt av lam, men også av rein og kje. Surpølse er et godt eksempel på eldre hverdagsmat som nå er blitt moderne og faktisk en anelse eksklusivt. En spesialitet fra Hedmark, surosten, brukes IKKE som pålegg, men til blant annet suppe og graut. Ikke glem sylta, prøv den av elg da vel!

Et rikt utvalg av fiskeprodukter gjør julebordet komplett; vi nevner i fleng rakfisk, lutfisk, klippfisk, julesild, kaldrøkt, varmrøkt, gravet og speket laks og ørret. Lefser i flere varianter topper det hele sammen med annet godt bakverk. Gode oster bør du også få med deg, her mangler det ikke på lokale spesialiteter, og flere av dem har fått utmerkelser fra Oste-VM gjennom årene! Oversikten over alle utstillere på julemarkedet finner du her.

På julemarkedet på Røros kan du ta tida tilbake – midt i julegata står Tove fra Kalsa Gårdsbakeri Foto: Galleri Galåen

Mangfoldig program

Programmet byr på tradisjonell åpningsseremoni med nissetoget der barn og selveste nissefar og reinsdyret kommer gjennom gatene. Små og store nisser opptrer med sang og nissestreker alle dager, det blir mulighet for å hest og sledeturer, underholdningsinnslag fra snøscena.  Pepperkakeutstillingen er lokalisert til Coop, og det er teaterforestilling for barn med Bergstaden teaterlag, julekonserter i Røros Kirke og minikonserter i Solnøkkelgården for å nevne noe. Program til julemarkedet finner du her.

Stemning fra Bergmannsgata Foto: Destinasjon Røros

 

Utstillere fra Rørosmat

Mattradisjonene på Røros står støtt og er en viktig del av kulturen i Rørostraktene. Produsentene i Rørosmat står sammen om matglede og har skapt et moderne mateventyr ved å ivareta og bekjentgjøre  tradisjonene.  På Julemarked Røros har du muligheten til å gjøre en minnerik og god handel direkte med flere av dem:
Kalsa GårdsbakeriEggen GardsysteriFjellurtGalåvolden gårdKaffekråaRøroskjøttRørosreinStensaas ReinsdyrslakteriTorsvoll Hjort, og Hognabrygg.

Hesteslede på tur forbi Apotekergården Foto: Destinasjon Røros

Lokalmatsafari

Vil du lære mer om lokalmatens historie og utvikling kan du bli med på lokalmatsafari, en unik vandring gjennom lokalmathovedstaden. Da innvies du i opprinnelsen til noen av våre mest kjente produkter og matretter. Det hele avsluttes med smaksprøver og en full lunsj bestående av et godt utvalg lokalmatretter. Turene går fredag, lørdag og søndag i julemarkedshelga, og billetter får du kjøpt på Røros Turistkontor. Bestill billett her.