Dommerne har en heftig jobb

Nils Henning Nesje - en av Bondelagskokkene - er med som dommer på OsteVM Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmatnytt slår av en prat med Nils Henning Nesje. Han har nylig vært i Japan og fått inspirasjon til sine Ganespa, og er nå tilbake i gamlelandet og med som dommer i Oste-VM.

Ved noen dommerbord er det heftige diskusjoner
Foto: Hilde Bergebakken

40 oster hver

Hvert dommer lager har fått rundt 40 oster på bordet. Når vi treffer han er dommerlaget igang med grovsorteringen av oster de har fått utdelt. Hver ost skal bedømmes individuelt. Ostene på Nesjes bord er av ulike kategorier; det er faste oster, myke oster, blåmuggeloster, rødkittoster og parmesantyper. Alle ostene skal få en individuell bedømming om de hører til på bronsje, sølv eller gullnivå, eller uten pallplass.

Diskusjonene går ivrig
Foto: Hilde Bergebakken

Nullstiller ganen med kald kaffe

Mellom hver smak nullstiller vi ganen med kald kaffe, forteller Nils Henning. Etter den første grovsorteringa, diskuterer vi osten igjen og smaker på nytt. Vi går flere omganger før vi kan gi en bedømming. Hvert dommerlag består av en kokk, en teknisk ostefaglig og en osteentusiast. Etter de har bedømt de ostene de har å¨bordet, går vinnerne videre til finaler.

 

Hallen skal romme bedømming av over 3000 oster , dommere og mye publikum Foto: Hilde Bergebakken