Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav?

Finnmark Rein i Navitdalen Foto: Knut Åserud

·      Reinsdyrkjøtt går rett fra fryser til stekepanne

·      Server eksklusiv viltmiddag på under en halvtime

·      Enkelt, raskt, sunt og næringsrikt

RETT FRA FYSER TIL STEKEPANNE: Frossent kjøtt skal vanligvis tines sakte før det stekes, for å sikreet saftig og delikat resultat. Menreinsdyrskav – eller finnbiff som mange kaller det – skal faktisk stekes fra frossen eller aller helst halvtint tilstand. Det sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein, Europas største leverandør av reinsdyrkjøtt.

SAMISK TRADISJON: Råvaren har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset. Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

UNNGÅ TØRT KJØTT: Siden reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt, blir de svært raskt gjennomstekt. Derfor er det ikke nødvendig å tine skavet før det havner i stekepannen. Men det er også en annen svært god grunn til å ikke la reinsdyrskavet tine helt, advarer Smuk Figved. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.

Fra fryser til bord på en-to-tre

1.    Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte

2.    Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter

3.    Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær

Bilderesultat for reinskav
Klassisk Reinsdyrskav Foto: Matprat

KJAPT FESTMÅLTID: Dermed er reglene for reinsdyrskav omtrent motsatt av det som gjelder for andre stykker kjøtt. Så lenge du ikke bruker tid på å tine det, blir resultatet et saftig, lekkert og ikke minst raskt måltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med et festmåltid med ekte viltsmak på null komma niks.

FRA FINNBIFF TIL WRAPS: Mange er nok vant til å bruke reinsdyrskav i finnbiff – en gryterett med reinskav, ulike grønnsaker, fløte og sopp. Men det er bare fantasien som setter en stopper for hva skav kan brukes til. Barna vil elske reinsdyrskav i wraps med rømme, tyttebærsyltetøy og babysalat. Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke. Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.

EKSTREMT SUNT: Reinsdyrskav er ikke bare enkelt, smaksrikt og spennende – det er også noe av det absolutt sunneste kjøttet du kan spise. Reinsdyrene lever vilt, spiser sunt og tilbakelegger store avstander når de skifter beite. Det gjør kjøttet omtrent like magert som kylling, samtidig som at det inneholder en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Dessuten har reinsdyrkjøtt like mye Omega-3 som fisk.

Kilde: Finnmark rein