En merkeordning på søppelmat ?

Tilsetningstoffer - vet vi hva vi får i oss? Foto: Illustrasjonsfoto

I vinterutgaven av Ren Mat har de undersøkt hva det innebærer når både mat, hud- og hårpleie fjerner seg stadig lenger fra naturen. Ren Mat gis ut av Økologisk Norge.

Er det trygt å spise ferdigmat fra butikken, når hvis verken kombinasjonseffekter, den såkalte «cocktaileffekten», eller effekter på tarmflora er testet ut? Og hva med sjampoen eller hårfargen din?

Barn overskrider lett grensen for anbefalt inntak

Gjennom bearbeidet mat vi kjøper i butikken får vi i oss en cocktail av ulike tilsetningsstoffer daglig. Forfatter Eva Fjeldstad har fordypet seg i dette temaet.

– En dagsmeny med smøreoster et par wienerpølser, en neve aprikoser og en brus gjør at et barn på 25 kilo overskrider anbefalt daglig inntak for alle de fire største gruppene av konserveringsmidler, forteller Eva Fjeldstad.

Kanskje kan økologisk mat være en garantist mot stoffer som kan ødelegge tarmflora og helse? Og hvorfor brukes ikke naturlige konserveringsmidler som eddiksyre og sitronsyre mer i norske matvarer?

Finnes det en «ny» Høybråten?

59 prosent av matvarekjøpene i dagligvarebutikker i Norge regnes som ultrabearbeidede. Det kan være ferdigpizza, potetgull, kjeks, brus og posesuppe, eller fiskepinner og kyllingnuggets. I Brasil oppfordres befolkningen gjennom myndighetenes kostholdsråd til å unngå å spise slik mat. Og i Chile må matvarer som bryter visse grenser for usunnhet inneholde merkeadvarsler. Finnes det en ny politiker av Høybråtens kaliber som tør fronte en lignende merkeordning i Norge?

Se til Chile: Dette er matvaremerkingens svar på advarsler på røykpakkene. Foto: Francisca Armas

Økologisk frisør – skremt av miljøgifter

Fra en kunde i helsevesenet fikk frisør Elisabet Bakken vite at hårfarge kunne spores i urinprøver flere uker etter farging. Det fikk henne til å legge om kursen og starte økologisk frisørsalong.

– Det er mange som hopper i stolen når de får høre at man kan finne de samme innholdsstoffene i bilvoks som i hårpleie, eller at det er miljøgifter i mange tannkremer, sier frisøren.

Noen miljøgifter oppkonsentreres i næringskjeden, som siloksaner. Disse stoffene finner vi mye av i hudpleie, hårpleie og kosmetikk.

– Man fraråder for eksempel gravide å spise ørret fra Mjøsa. Mange av miljøgiftene man finner i Norges største innsjø i dag, er faktisk ikke fra industri, men husholdninger generelt og kosmetikk spesielt, forteller Elisabet Bakken.

Kilde: Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme økologisk mat og landbruk. Vi arbeider praktisk og politisk gjennom våre prosjekter og regions-, fylkes- og lokallag. Økologisk Norge er utgiver av magasinet Ren Mat.