En trønder vinner Årets Meieriprodukt foredlet – i år er Ingulfs fjerde finale

Er det i år Tjukkmjølksis fra Røros skal gå helt til topp i finalen i Det Norske Måltid

Det Norske Måltid har i 2018 gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Ut fra det er  36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. Årets sider, Årets sjømat – foredlet og Årets det grønne – naturell (sommer) ble plukket ut i Stavanger under Gladmatfestivalen i juli. Årets kjøtt – foredlet, Årets ost og Årets meieriprodukt – foredlet, ble plukket ut under Matstreif i Oslo i september. Årets bakst og Årets det grønne – foredlet, ble valgt under Dyrskun i Seljord september. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget), Årets godbit og Årets det grønne – naturell (høst) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september, og Årets kjøtt og Årets øl ble plukket ut i Trondheim i september.

Årets Meieriprodukt – foredlet

Disse gikk alle til finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere. Og i kategorien Årets Meieriprodukt gikk tre produkter fra Trøndelag videre til finalen. Vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019. De tre kandidatene er;

Is med Skjenning

Dette er et produkt hvor bærekraftig produksjon er i fokus! Rester i en bedrift blir til gull i en annen bedrift! Røra bakeri lager Skjenning, som er et festflatbrød i Trøndelag som serveres til Inderøysodd. Festflatbrødet pensles med melk og sukker under steking, og rester av dette ligger ved dagens slutt igjen som karamell på steiketakka sammen med rester fra skjenningbakinga. Dette brukes som smakstilsetning og søtning i vår fløteIs med Skjenning. Gangstad Gårsysteri er også plukket ut i klassen for ost. MER INFOKONTAKT

Gangstad Gårdsysteri / Astrid Aasen (Foto: Ole Morten Melgård)Trøndelag

Rim

Rim er en ferskost av fersk, rå kumelk. Den er fyldig, aromatisk og kremete. Prøv den i en god salat. Rim er godt til spekemat og til røkt kjøtt og fisk. Rim gjør ostekaka frisk. Og servert med frukt og bær – vips har du en god dessert. MER INFOKONTAKT

Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)Trøndelag

RørosIs Tjukkmjølksis med blåbær

RørosIs Tjukkmjølksis med blåbær produseres på Galåvolden Gård av økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og lokale blåbær. Den har en frisk syrlig smak av Tjukkmjølk og rikelig med blåbær. MER INFOKONTAKT

Lokalmatnytt har tatt en prat med Ingulf Galåen som er finalist med en is på fjerde året. Galåvolden Gård ser det som en seier å komme til finalen, og tar det som en hedersbevisning og anerkjennelse på at de produserer is med god kvalitet at de er i finalen igjen. – Her er både store og små produsenter i Norge samlet, sier Ingulf, så dette er det store mesterskapet å nå langt opp i for norske produsenter. – Det hadde vært veldig stas å vinne, innrømmer han. Om det er nettopp med Tjukkmjølksis med blåbær som bringer dem helt til topps, så er det isen han selv syns er en av de aller beste. Tidligere har Ingulf vært i finalen med Molteis og Tjukkmjølksis med tyttebær i 2015, Blåbærsorbet og Tjukkmjølsis med solbær i 2016, Molteis i 2017 og i år er det Tjukkmjølksis med blåbær som kan bringe matgrunderen helt til topps i Det Norske Måltid.

Galåvolden Gård / Ingulf Galåen, Gunn Brønnum, Rasa Augustinaviciene, Rune Krogh -Trøndelag

Kilde og foto: Det Norske Måltid