Lokalmat, drikke og reiseliv på Nesje-TV i Møre og Romsdal

Nesje-TV med Nils-Henning Nesje og Torstein Hatlevik hos Randi Alsok Foto: Sunnmøre LIVE

Det finnes mer enn to hundre engasjerte lokale produsenter av mat og drikke i Møre og Romsdal, og tallet øker for hvert år.

— Vi har utrolig mange fantastiske matprodusenter rundt om i fylket vårt og vi gleder oss til å kunne vise frem noe av det det rike mat- og reiselivsfylket vårt har å by på sier, TV-kokk Nils-Henning Nesje som i disse dager legger ut på bobil-turné sammen med kokkekollega og musiker Torstein Hatlevik – og et produksjonsteam fra lokal-TV for å besøke noen av produsentene på hjemmebane.

I disse dager er det Nordmøre som som står for tur og teamet skal innom både Smøla, Kristiansund, Averøy, Tingvoll, Eide, Molde og Geiranger. 

Du møter Nils-Henning Nesje og Torstein Hatlevik i programserien Foto Sunnmøre LIVE

Nils-Henning Nesje er programleder for programmene og programserien er en av høstens store satsinger for den lokale tv-stasjonen Sunnmøre LIVE. Første program hadde premiere, mandag 30. september og den første delen har omhandlet matprodusenter sør i fylket. De besøkte blant annet Ålesund, Ulsteinvik, Stranda, Stordal, Hjørundfjorden og Viddal. Sunnmøre Live kan du få inn hos de fleste TV-tilbydere i Møre og Romsdal.

Del to av serien som er fra nord i fylket, lanseres om to uker med et program hvor man begynner med Smøla og Kongshaug Krabbe.

Nesje-TV hos Sande Sjømat Foto: Sunnmøre LIVE

Vil vise mangfoldet

Formålet med programserien er å vise frem mangfoldet og den eventyrlige entusiasmen rundt lokal mat, drikke og reiseliv som finnes hos de forskjellige produsentene og aktørene rundt om i Møre og Romsdal. Programserien er finansiert med støtte fra Møre og Romsdal Fylkeskommune. 

— Dette er mennesker med en spesiell lidenskap for det nære og ekte, som står opp tidlig om morgenen og gjerne jobber 10-12 timer hver dag hele uken og produserer fantastiske produkter og råvarer. Vi ønsker å løfte fram disse menneskene og fortelle deres historie, sier Nils Henning Nesje.

— Vi ønsker å vise fram gründerånden, tradisjonene og opplevelsene som finnes ut i vårt distrikt, sier redaktør i Sunnmøre LIVE, Frank Sekkeseter.

— Lokale matprogram er en viktig del av vår satsing på lokal-TV. Det er en del av vår hverdag, vår kultur og vår historie som er viktig å ta vare på. I tillegg håper vi at det kan bli god underholdning og TV.

— Gjennom denne serien med programmer håper vi at vi som bor her i fylket blir mer bevisst på hva som faktisk produseres av mat og drikke i vår region, samt at vi får vist frem noen fantastiske destinasjoner rundt omkring.

Nesje-TV på besøk hos Ellen Viddal Foto: Sunnmøre LIVE

Artig på tur

Selv om det er hektisk å skal produsere to TV-program om dagen, så er det også morsomt og veldig spennende i følge de to programlederne.

— Det er veldig hektisk og det blir til tider litt varmt i toppetasjen når det er så intenst, men samtidig har vi det veldig morsomt og hyggelig. Spesielt hyggelig er det å møte så mange flinke og inspirerende mennesker på turen, avslutter Nils- Henning Nesje.

På besøk hos Sande Sjømat Foto: Sunnmøre LIVE

Fakta om Nils-Henning Nesje

  • Kokk og kreativ mester. Driver firmaet Mat med hjerte AS med hovedfokus på lokale råvarer fra Vestlandet med spesialfelt innen ville vekster fra land og sjø.
  • Foredragsholder, meny- og produktutvikler for en rekke produsenter som har høstet nasjonale priser for dette arbeidet.
  • Er med i boken «gratis mat» utgitt av forfatter Ellen-Beate Wollen og boken «Det beste fra Vestlandet».
  • Han er nå aktuell som programleder i matprogrammet «Mat med Nesje» og som programleder i mat- og reiselivsprogrammet «Mat med Nesje – på hjul» på lokal-TV stasjonen Sunnmøre LIVE.
  • Nesje fikk i 2015 utdelt pris av landbruksministeren for beste norske lokalmat meny. En særdeles levende ildsjel som presenterer mat med muntre historier og sleivspark.

Fakta om Torstein Hatlevik

  • Er utdanna musiker med BA og Dip fra RNCM i Manchester.
  • Torstein er kreativ som kokk, og finansierte store deler av studiene bak grytene på ulike restaurantkjøkken og som kokk på fiskebåt. Han har gjennom heile livet levd med sesongene og tilgang på lokale råvarer.
  • Når han i 2009 bestemte seg for å åpne en restaurant og hotell var det med begge bena planta i de lokale tradisjonene og råvarene. Han eier og driver «Haaheim Gaard» på Tysnes og «Gamleposten 5444» på den bilfrie øya Espevær (eit lite øy med eit fiskevær, mellom Norge og Shetland
  • Han er nå aktuell som medprogramleder i mat- og reiselivsprogrammet «Mat med Nesje – på hjul» på lokal-TV stasjonen Sunnmøre LIVE.

Programmene legges fortløpende ut, og du sendingen her. Produsent er Sunnmøre LIVE med Magnus Antonsen.

Produksjonsteamet på besøk hos Brudevoll kjøtt Foto: Sunnmøre LIVE