Epledagen – en dag for å feire de norske eplene

FNorske epler har hatt en sunn og frisk oppvekst - derfor smaker de så godt. Her deilige Aroma. Foto: Telefrukt

Den norske eplehøsten er i gang og vi gleder oss til å nyte disse søte, friske og sprø eplene som vi er så glade i. De som har vokst frem i norsk natur, med lange lyse dager og kjølige netter og er plukket, pakket og distribuert til alle landets butikker med stor omsorg.

Siste tirsdag i september – altså den 24. september 2019 er den norske epledagen og vi oppfordrer alle til å nyte minst ett norske eple denne dagen og å sende en varm tanke til alle de som i Hardanger, Telemark, Ryfylke, Svelvik eller andre steder i landet har dyrket og løftet frem disse deilige fruktene.

Norsk frukt trass i engelsklydende navn

Vi har ulike eplesorter i Norge – noen er tidlige sorter og noen kommer lenger ut på høsten. Aroma, Summerred og Discovery, er trass i de utenlandsklingende navnene de viktigste norske sortene, men de mer tradisjonsrike sortene som Gravensten og Åkerø er også å finne på markedet.

Kort sesong

Vi greier ikke å dyrke nok epler i Norge til å dekke etterspørselen, så det er en kort sesong, som varer fra midt i september og ut november, norske epler er altså en sesongvare akkurat som norske jordbær.

Sundt og godt

Eple er den nest mest spiste frukten i Norge, men den første vi nevner når vi blir spurt om å nevne navnet på en frukt. I snitt spiser vi 9,6 kg. epler hver i året. Det smaker godt og gjør godt. Det er ikke for ingenting vi har ordtaket «An apple a day keeps the doctor away». Et eple er et godt valg som en av dine 5 om dagen og passer godt både etter matpakken, som topping på frokostblanding eller grøt, i bakverk eller vare skåret i båter som kveldskos.

Epletips

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet, eller del eplet med en epledeler og «lukk det igjen» med en tråd eller en strikk til du skal spise det.
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye.
  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt blandet med kanel til kveldskos.
  • Enkel hverdagsdessert får du ved å kutt opp et eple, strø på kanel og litt sukker og sette det i mikroen i 1 minutt, eller i ovnen i 15 min.
  • Eplet bør lagres i kjøleskap.
  • Epler bør ikke legges sammen med annen frisk frukt da det bidrar til å modne andre frukter raskere.

Kilde: Frukt.no