Fagn besøkte lokalmathovedstaden Røros

Jonas Andre Nåvik og Kim Remi Moen. Foto: Tove Østby

Nylig var Michelin-restauranten Fagn fra Trondheim på et todagers besøk i lokalmathovedstaden Røros. Under besøket møtte kokker fra Fagn lokale kokker fra Røros Hotell, Vertshuset, Kaffestuggu; Grillhuset, Peder Hiorts Mathus og Bergstadens Hotell. I tillegg var Fagn på besøk hos produsenter.

Målet med besøket var at Røros kan lære av de beste, og kanskje ende opp med en signaturrett for Rørosregionen, inspirert av lokale råvarer.

Restauranten Fagn åpnet høsten 2017 av en kompisgjeng fra Fosen. De hadde ganske høye ambisjoner, i vinter fikk restauranten Michelinstjernen. Restauranten har en 20-retters smaksmeny med tilhørende viner. Ganske forankret i lokalmat, men også med internasjonal innflytelse.

-Dersom man binder seg fast og hører inn i en geografisk firkant kan også kreativiteten stoppe. Vi har valgt å ikke sette noen spesielle restriksjoner på hvor vi kan ta mat ifra og hvor vi ikke kan ta mat ifra. Vi lager god mat, og har det artig, sier driver av Fagn Jonas Andre Nåvik til Lokalmatnytt.

Fagn har en allsidig meny, nå er restauranten inspirert av våren.

Kjøkkensjefer hos Fagn: Jonas Andre Nåvik og Kim Remi Moen.

Mens Fagn var på Røros ble de utfordret av Rørosmat til å lage håndmat. De tok utfordringen og laget to retter. Den ene retten besto av potetlefse fra Røros, Røroskalv, skjørost, ramsløk og oksefett, som en tartar. Den andre retten var en taco-variant i hjertesalat, lam fra Røros, syltet kål, fjellmandelpotet og saus laget på lammekraft og sort pepper.

Etter prøvesmaking av håndmaten ble det servert hovedrett og dessert inne i restauranten på Røros Hotell. Til bords var bl.a. ordfører Hans Vintervoll og reiselivssjef Tove R. Martens. Som hovedrett ble det servert reinsdyrs mørbrad fra Stensaas Reinsdyrslakteri med tilbehør og til dessert ble det servert rognebærblad perfé.

Reinsdyrs mørbrad fra Stensaas Reinsdyrslakteri. Foto: Tove Østby
Rognebærblad perfé. Foto: Tove Østby
Håndmat. Foto: Tove Østby
Fagn på Rørosbesøk. Foto: Tove Østby