Fra Den glade Ku til Aker Stadion

Siv Holmeide bygde opp Den Glade Ku - nå steller hun for A-laget på Røkkeløkka Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmatnytt treffer Siv Holmeide på Aker Stadion, populært kalt Røkkeløkka. Lokalmat- entusiasten Siv Holmeide bygget opp Den Glade Ku på Tingvoll som hun har drevet til glede for mange fra 2005 til 2017. Siv bygde opp en lokalmatbedrift som hun hadde sitt levebrød fra, men som på langt nær ga betaling i forhold til alt arbeidet hun la ned i bedriften. Bedriften blir jo babyen din, forteller Siv, – det er utrolig arti å produsere,  men det er jo fryktelig mye annet som må gjøres også! Siv kan se tilbake på tolv år med veldig mye moro;  – jeg har truffet så mange hyggelige folk og har mange gode minner, sier hun.

Det er en imponerende stadion som soler seg i desembersola Foto: Hilde Bergebakken

Lager mat for A-laget i Molde FK

Nå har hun jobb for Molde Fotballklubb på Aker Stadion. Siv har tidligere jobbet for kantina på stadion om vinteren som vikar, men fikk tilbud om fast jobb i vår. Lysten til å jobbe med andre arbeidskolleger og utsiktene til å jobbe der noen andre hadde hovedansvaret ble avgjørende. Siv trives godt med å jobbe i kantina. Hovedjobben er å lage god og ernæringsriktig mat til guttene på A-laget, og hun er kjempefornøyd etter sin første hovedsesong i jobben.

Vi har fokus på å lage sunn og god mat. Selve planleggingen av meny er det Torbjørg Haugen som står for. Alle kaller henne ‘tante’. Hun har sørget for A-laget i mange år, og har fokusert på å lage all mat fra bunnen av med norske råvarer. Det går i grovt brød, pålegg og havregryngrøt. Rett og slett en vanlig norsk frokost. Syltetøyet her lager vi også fra bunnen av . Lunsjen består av varm mat, sunn kost med mye grønnsaker, salater og proteiner fra kjøtt, fisk og kylling, samt karbohydrater for å prestere. Torbjørg sørger for å komponere måltidene slik at guttene får alle næringsstoffer de trenger, smiler Siv. Hun er utrolig flink med mat, og har skrevet flere bøker om trening og valg av mat.

– Det er utrolig godt å være ansatt og ikke ha ansvaret for hele forsyningslinja, sier Siv. – I tillegg har vi jo Norges fineste arbeidsplass, – bare se på utsikten vår og i tillegg har vi den gode stemningen i kantina, fortsetter hun. Når A-laget er i sesong får de servert frokost og lunsj på kantina. Spillerne med trenere og  ansatte er de ofte 35-40 stykker, og med øvrige ansatte på huset og gjester kan det være rundt 80 til bords på måltidene.

Julepynten er på plass inne i restauranten Foto: Hilde Bergebakken

Mølsgraut og syltetøy

Den Glade Ku ble bygget opp på gården Nordigarden på Tingvoll, og var nabo til Tingvollost. Hovedproduktene var mølsgraut og hjemmelaga syltetøy. Mølsgrauten er  tradisjonsmat fra nordmøre som ligner litt på søngrøt, men er mye mildere. Den har ikke kanel og rosiner som søngrøten, og er ikke krydret i det hele tatt. Den smørbare grauten serveres på vafler istedenfor syltetøy eller rømme. Mølsgrauten er etterspurt, og i tillegg til Møre og Rømsdal, gikk det mange pakker til Oslo-området. Oppskriften Siv har brukt på Mølsgrauten kommer fra Nordigarden. Nå skal den fortsette et annet liv hos en ny arvtaker, og foreløbig er Siv påholden med informasjonen om hvor den blir å få kjøpt.

Syltetøyet er landsdekkende, med hovedområder i Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestlandet og Nord-Norge. I tillegg ble Mølsgrauten solgt på Matstreif i mange år. Hun jobbet fram spesialitetmerke på sine produkter.

Det var en glede å kunne fortelle at Den Glade Ku sine frukt- og bærprodukter har flytta til Eidsdal på Sunnmøre, hvor det nyetablerte firmaet Stolte Anton AS vil produsere solbærmarmeladen, geleene og plommene på samme måte og etter samme oppskrifter som tidligere. Den Glade Ku vil fortsatt være merkenavnet ei tid framover. Margreta Veiberg bor i Eidsdal, og skal stå for produksjonen.

Siv jobba en periode sammen med Margreta, og hun er trygg at den opprinnelige smaken er med på lasset. Frukt og bær fra Eidsdal vi bli hovedgrunnlag for produksjonen framover. I tillegg lager Margreta egne produkter av bær, plommer, rødbeter som hun dyrker, og lager flere typer chutney. 

Det er stille i kantina når det ikke er sesong Foto: Hilde Bergebakken

Jobbet døgnet rundt

Det er mye som skal gjøres når du driver et lokalmatsted, forteller Siv; – jeg holdt nesten på å jobbe meg ihjel.  I tillegg til at jeg produserte produktene vi solgte, drev jeg kafé. Den hadde ikke utstyr til å drive effektivt med baking etc – så det ble veldig tungvindt. De fleste som har idé om et produkt og pågangsmot, starter jo alene. Men man bør være flere mener Siv. Med matproduksjon og kafédrift ble det ofte baking om natta, og fakturering og kontorarbeide på kveldstid. Jeg foredla en 2 -3 tonn bær og 3 – 4 tonn melk for egen hånd.

Da Tingvollost vant i San Sebastian tok det skikkelig av også for nabobedriften Den Glade Ku. Tingvollost var veldig flinke til å videresende turister til henne, og sammen opparbeidet de et godt renommé om god mat. Siv kunne ansette skoleungdommer i restauranten, men hun bakte fortsatt selv og produserte alle varene. Lokalene var bygget for produksjon og ikke kafé.

God hjelp til oppstart – avslutning må man finne ut av selv

De fleste som har idé om et produkt de vil produsere, starter alene. Det er mye hjelp å få i starten, forteller Siv. Selv var hun på studietur til sammen med Tingvollost. Det var mye samarbeid med Fylkesmannen om å få fram nordmørske spesialiteter. Matnavet på Mære var helt fantastisk, forteller hun. Nils-Henning Nesje, som nå har vært Bondelagskokk ett års tid, hjalp meg mye med gode innspill – ikke minst på kalkyler. Det handler jo om hvordan man utvikler maten, og hvordan man bør prise maten man lager, forteller hun. Han var veldig lett å spørre, og veldig lett å få gode svart. I tillegg har han et stort kontaktnett som er gull verdt.

Mange har mye gode råd å komme med når man skal starte en bedrift, men det er ingen som hjelper deg når du skal slutte, sier Siv. Hun måtte jo finne ut hvordan selger man det som kan videreføres av andre. I lokalene produseres nå bare lefse til jul. Mye av utstyret er solgt unna.

Nå har jeg opparbeidet meg kompetanse på det, så i tillegg til at jeg rådgir andre som er i startfasen med egen produksjon, kan jeg jo rådgi om hvordan å avslutte også, smiler hun.

Majestetisk utsikt fra arbeidsplassen – Seilet, Aker Stadion, fjorden og 222 fjelltopper Foto: Hilde Bergebakken