Fra eplehagen til juice hos Fonte Verdi fruktpresseri

Hos fruktpresseriet står pressene klare til du kommer og du presser selv dine egne epler Foto: Hilde Bergebakken

Mange har en egen hage med eple- eller pæretrær. Og mange har naboer som ikke benytter seg av muligheten til å høste fra egen hage. Om du ser et tre som fremdeles bugner, kan du spørre om å få høste fra det. Det er synd om de fine fruktene går til spille. Av de 60 000 tonn epler som norske konsumenter spiser, er det kun 8000 tonn som kommer på markedet til en butikk nær deg. Benytt derfor sjansen til å plukke selv!

Eplene har godgjort seg hele sommeren – det er framdeles mange modne epler Foto: Hilde Bergebakken

Eplehagen i Molde

I Molde finnes Eplehagen ved Røbekk på 10 mål som kommunen eier, og som Årø og Røbekk velforening vedlikeholder og videreutvikler. Eplehagen er bydelens nye bade-og friområde. I tillegg til mange epletrær, er området tilrettelagt med rastebord, volleyballnett, natursti og badeflåte. St. Hansfeiring har også blitt en tradisjon i det flott området, som er fint turmål. I eplehagen er det epler tilgjengelig, og de er morsomme å plukke for bååde liten og stor. Den vakre Romsdalen har et godt klima for epler, og de han høstes helt fram til frosten kommer. Norske epler er perfekt til safting, baking, sylting og ikke minst er de fantastiske som juice. Om du får tak i noen kilo, kan du presse dem selv til deilig juice hos byens fruktpresseri.

Eplene får et bad når du kommer – slik at rusk og rask fjernes. Fot: Hilde Bergebakken

Fonte Verdi hjelper deg å presse

Fonte Verdi – Ysteri og Fruktpresseri ble etablert i 2010 av nederlenderen Ton Hazes. Da Ton flyttet til Norge og Molde, oppdaget han at det i private hager fantes store mengder med frukt som (nesten) ikke ble brukt og dermed gikk til spille. Han begynte å samle frukt fra venners hager og laget saft i sitt eget naust.

Ton sørger for at alle eplene blir kvernet til en grov masse. Foto: Hilde Bergebakken

Etter hvert begynte folk å komme med egen frukt til naustet, og Ton begynte derfor å se seg om etter større og mer egnede lokaler. Ved et lykketreff fant han Kosberg sin tidligere pølsefabrikk, en tradisjonell bedrift midt i Molde sentrum. Lokalet viste seg å egne seg utmerket til saftpresseri. Lokalets egnethet og beliggenhet gjør det mulig å motta grupper på opptil 25 personer.

Ta med egne epler eller pærer

Eplene du kommer med tømmer du ned i en trakt fra bakkenivå når det blir din tur. Da går de rett i et vannbad der rusk og rask blir vasket bort. Du øser dem selv opp og over i en maskin, en fruktmølle, som knuser eplene dine til en grovkornet grøtlignende masse. Ton står ved fruktmølla og sørger for at alt går riktig for seg.

Så tar du dunken med grovknuste epler bort til saftpressene, og lader dem selv med eplemassen. Du øser opp den knuste massen med store spader og sørger for å pakke tett rundt massen. Dernest setter du på lokk på og og setter inn en stor treplugg slik at du får press på ladningen. Og så starter selve pressingen for hånd. Her er det kraft gange arm som gjelder, og du snurrer pressa rundt så mange ganger du klarer til all saften er ute.

Værsågod – lad opp selv i presse nummer åtte! Foto: Hilde Bergebakken

Når juicen er klar kan du velge å enten ta den med i flasker eller dunker. Oksideringen av næringsstoffene starter med en gang juicen presses, så holdbarheten er ikke lang. Men den kan fryses! Hos Fonte Verdi kan du også få juicen din pasteurisert.  Dette betyr at juicen får en kortvarig oppvarming under produksjonen, noe som dreper sykdomsfremkallende bakterier, i tillegg til mange kvalitetsødeleggende mikroorganismer.  Pasteurisering gir et produkt som både er trygt å drikke, og som har en lang nok holdbarhet. Etter pasteuriseringen får du juicen levert i ferdig vakumerte plastbeholdere. Dermed kan du lagre juicen i en uåpnet ‘stand up pouch’ i ett år. Men holdbarheten i en åpnet ‘stand up pouch’ er ca. 3 mnd.

Juicen ferdig pasteurisert med holdbarhet på ett år. Foto: Hilde Bergebakken

Fonte Verdi Logo Fonte betyr kilde på italiensk, mens ”verdi” på norsk betyr kostbar. Verdi er og etternavnet til Giuseppe Verdi, Italias mest berømte komponist, som Ton Hazes beundrer på  grunn av hvordan han berører mennesker. Verdis ansikt er på  logoen  er fra maleriet til Giovanni Boldine.

Fonte Verdi “betyr” grønn kilde. Fonte Verdi Fruktpresseri ønsker å inspirere til å ta i bruk våre naturlige kilder av råvarer. Fonte Verdi ønsker bevisstgjøring av de mulighetene som naturen tilbyr oss.