Fredag blir det nytt premiedryss i Det Norske Måltid i Stavanger

Det norske måltid finalen 2017 Foto: pressefoto Det Norske Måltid

Det Norske Måltid jobber for å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Det Norske Måltid kårer for 11. gang de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Her får vi se bredden i landets matproduksjon og de unike råvarene som blir produsert.

Det Norske Måltid i 11.sesong

Det Norske Måltid (DNM) startet i Stavanger i 2008. DNM er en kåring av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge, og har som formål å synliggjøre bredden av landets matproduksjon og de unike råvarene som blir produsert. De ønsker å bidra til at nye produkter og råvarer får mulighet til vekst, slik at flere forbrukere blir bevisst norsk matkvalitet og mangfold.  Det Norske Måltid er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Det Norske Måltid har siden starten i 2008, bidratt til å posisjonere norsk mat og er et viktig matfaglig prosjekt med en klar nasjonal profil.

Målet med Det Norske Måltid er å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.Gjennom fokus på læring om norsk smak og mat har Det Norske Måltid som mål å bidra til matglede også hos barn og unge.

Stemningsbilde fra finalen 2017 Foto: pressebilder Det Norske Måltid

36 finalister fordelt på 12 kategorier

Det Norske Måltid har i 2018 gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Ut fra det er  36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. Finalen går av stabelen i Stavanger 11. januar 2019.

Årets sider, Årets sjømat – foredlet og Årets det grønne – naturell (sommer) ble plukket ut i Stavanger under Gladmatfestivalen i juli. Årets kjøtt – foredlet, Årets ost og Årets meieriprodukt – foredlet, ble plukket ut under Matstreif i Oslo i september. Årets bakst og Årets det grønne – foredlet, ble valgt under Dyrskun i Seljord september. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget), Årets godbit og Årets det grønne – naturell (høst) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september, og Årets kjøtt og Årets øl ble plukket ut i Trondheim i september.

Disse gikk alle til finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere.  Og vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019.

Eva Nordfjell fra Rørosrein ved finalen i 2017 Foto: pressebilder det Norske Måltid

Kategoriene

Kategoriene det konkurreres om i sesong 11 er:

 • Årets det grønne – naturelle
 • Årets det grønne – foredlet
 • Årets ost
 • Årets meieriprodukt foredlet
 • Årets kjøtt
 • Årets kjøtt foredlet
 • Årets sjømat foredlet
 • Årets sjømat naturell
 • Årets godbit
 • Årets sider
 • Årets øl
 • Årets bakst

Premiedryss

I tillegg til kategoriene som får hver sin vinner, så deles følgende priser en rekke priser som skal stimulere til økt satsing på norsk matproduksjon;

Det Norske Måltids hederspris

Det Norske Måltids Hederspris tildeles en person, et firma eller en organisasjon som har hatt særlig betydning for norsk matkultur. Prisen ble delt ut for første gang i 2011 og gikk til Ingrid Espelid Hovig. I 2012 gikk prisen til Halvor Heuch, i 2013 til Arne Brimi, i 2014 til Bodil Nordjore, i 2015 til Astri Riddervold, i 2016 til Wenche Andersen og i 2017 Morten Schakenda. Hedersprisen har en egen jury i regi av Det Norske Måltid.

Wenche Andersen fikk hedersprisen i 2016  – Foto: pressebilder Det Norske Måltid

Årets Forsprang – verdi kr 100 000

PlayDesign Studio brenner for emballasje, og ønsker å bidra til at ditt produkt får et forsprang i markedet. Vinneren av prisen får inntil 100 000 kr i designtjenester. PlayDesign Studio vil ta utgangspunkt i det som fungerer godt med ditt produkt, forsterke dette og videreutvikle designet på emballasjen. Dere kjenner produktet, og PlayDesign Studio kan emballasje – sammen skaper vi et forsprang. Finalister i årets konkurranse kan søke om å vinne prisen. Egen jury i regi av PlayDesign Studio.

Årets innovasjonspris  – verdi kr 100 000

Årets innovasjonspris fra Nofima har en verdi på 100 000 kr i tjenester . Vinneren kan bruke prisen til å heve sin kompetanse eller til videreutvikling av produkter eller konsepter. Vinneren av prisen kan få bistand fra Nofima innen ulike fagfelt, slik som gastronomi og produktutvikling, mikrobiologi og holdbarhet, prosessering og emballasjeteknologi, råvarer og råvareegenskaper, sensorikk eller forbrukerinnsikt og markedsføring. Prisen skal stimulere vinneren til å ta neste steg i sin utvikling. Alle finalistene i konkurransen kan søke om å vinne prisen. Egen jury i regi av Nofima.

Årets matspire  – verdi kr 100 000

Egen jury i regi av Matmerk.

Årets reklamepris  – verdi kr 100 000

Alle finalister blir vurdert til å motta en reklamekampanje på matkanalen.tv  i 2019 for sitt produkt. Egen jury i regi av Matkanalen.

 

Digital Etikett   – 10 000 kr til hver kategorivinner

Hver kategorivinner i årets konkurranse får trykking av etiketter til en verdi kr 10 000 av Digital Etikett.

Stor stemning ved finalen 2017 Foto: pressebilder Det Norske Måltid