Gammeltantes øl og saft

Kristine og Ragnhild Ingdal har med seg produkter fra nordmøre på julemarked Foto: Hilde Bergebakken

I Sangerhuset på Røros under Julemarkedet 2018 står det to damer med spennende flasker og glass. Det er Kristine og Ragnhild Ingdal fra nordmøre som har brygget øl og saft etter gamle oppskrifter. I hånden har Kristine et virkelig gullkorn; tørket og pulverisert skogsopp i ulike typer og varianter.

Gammeltantes øl og saft

Hjemmelaget ingefærøl, Gammeltantes jubelbrygg, bringebærsirup, solbærsaft, ripssaft, regnebærgele, sopp og flatbrød. Her finnes Victorias plommesaft, Gammeltantes solbærsaft, Gammeltantes sommersaft, Sitrolnsirup og smakfullt ingefærøl.

Gammeltantes øl og saft kan kjøpes i Sangerhuset   Foto: Hilde Bergebakken

Tørket skogsopp

Det var en god sopphøst i år på nordmøre, og mor og datter som begge plukker sopp, har tørket og foredlet kantareller, trakt kantareller og steinsopp. Her går det an å sikre seg tørkede steinsopp til rundt hundre kroner glasset. Det er en delikatesse som går for atskillige hundrelapper lengre sør i Europa. Damene har også små glass med tørka og pulveriserte traktkantareller. Dette pulveret kan du bruker direkte i sauser, supper eller marinader – og det er en unik umamismak. Umami er den ‘femte’ smaken, som kommer i tillegg til salt, søtt, surt og bittert. Umami er den gode smaken som gjerne overrasker.  Glassene med tørket og knust kantarell inneholder rundt 8 kilo fersk sopp, mens Kristine regner med at det går rundt 20 kilo fersk sopp i ett av glassen hennes med tørka traktkantarell. I tillegg til det de har plukka sjøl, har de anskaffet fra slekt og venner, og de selger glass og flasker så lenge de har.

Ragnhild viser fram Gammeltantes ingefærøl  Foto: Hilde Bergebakken