Gravlaks til nyttårsfesten lager du på en dag

Herlig rødbetefarge på gravet laks - skikkelig festmåltid. Alle foto: Helleskitchen

Helle Øder Valebrokk som skriver bloggen Helleskitchen, gir oss en fargerik oppskrift på gravlaks med rødbeter som er ferdig i løpet av 7 – 8 timer.

Som hun sier : ‘Jeg har alltid brukt dager på å lage gravlaks. Det er den gamle, gode måten å gjøre det på, men det går faktisk an å korte ned prosessen hvis du plutselig kommer på at du vil servere gravlaks i selskap samme dag.’

Metoden hun bruker her er graving i 7-8 timer. Hun bruker laksefileter som du får vakumpakket. Gjerne et midtstykket som er fetere. Og det er ikke mye styr du trenger å gjøre. Du trenger 1 dl salt og 1 dl sukker. Så smaksetter du laksen slik du vil, for eksempel med litt cognac, gin eller akevitt. Så bruker du en god neve revet, rå rødbete for å gi fin og julefarget kant til laksen. Det gir også en deilig smak til fisken. Du kan også knuste en ss korianderfrø eller dill som krydder på fisken med. Og dill passer veldig godt ved servering.

Som du skjønner kan du gjøre som du vil. Men salt- og sukkermiksen er den som graver fisken og trekker fuktigheten ut av den slik at man får den spekede konsistensen og smaken.

Slik gjør du:
Bland salt og sukker. Strø et godt lag i bunnen av en form. Legg laksefileten i formen. Strø resten av salt-sukkermiksen over. Strø korianderfrø over og fordel rødbeter over fisken. Legg på plast og på toppen legger du noe tungrt på fisken for å gi et press. Det gjør graveprosessen lettere.

La dette stå i kjøleskapet i 8 timer eller mer. Skyll av, tørk fisken og skjær den i tynne skiver. Legg dill på toppen.

Helle serverer gravlaksen som forrett på en “forsyn-deg-selv-måte” med frityrstekte wonton-brød. Det er enkelt. Du kjøper wonton-plater fra asiatisk butikk eller større supermarkeder. Tin dem og friter en og en plate i nøytral olje til de er sprø. Legg dem over på tørkepapir for å renne av oljen.

Friterte wonton-plater gir spennende krispy brød som er perfekte til f.eks gravlaks.

Du kan også bruke flatbrød eller toast hvis du ikke vil fritere.

Helle lager en enkel dressing av rørosrømme (den er syrlig og deilig i smaken og passer godt til dette) og masse dijonsennep, hakket dill og en skvis sitronsaft. Smak til med pepper og sørg for at dressingen har litt kick, for gravlaksen er mild og søt.

Helle serverer også agurk i små terninger til. Det er friskt til retten.

Helleskitchen matblogg finner du her!