Grønnsakenes konge – den norske asparges er på markedet

Råstekte asparges med nøtter og revet parmesan er en uslåelig smakskombinasjon Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt


Først ute er den norske aspargesen, selveste grønnsakenes konge mener mange. Som den stauden den er titter den opp av jorda når varmen smelter snøen bort. Nå bugner det av denne norske delikatessen. Den må nytes nå for sesongen er over allerede lenge før sankthans. Asparges er en gammel kulturplante kjent fra romertiden. Den har vært dyrket og verdsatt i mer enn 2000 år. Her i landet har vi dyrket asparges siden midten av 1900-tallet. Romerrikets store naturforsker Plinius den eldre (23-79 e.kr.) fremhevet aspargesens medisinske egenskaper og hevdet blant annet at asparges var den nyttigste mat for magen. Når du nyter denne aromatiske delikatessen får du helsegevinstene gratis med på kjøpet. Asparges har både lavt energi- og fettinnhold, men desto mer smak. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern.

Asparges med nøtter og revet parmesan er en uslåelig smakskombinasjon. Det er alltid like stas med vårens første grønnsaker. Nå er de på full fart ut i på markedet. – Primører er et begrep som brukes om de tidligste grønnsakene. Selve ordet primører er jo like vakkert som disse første, nydelige og smakfulle grønnsakene selv, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Primørene kommer på løpende bånd

I løpet av måneden mai kom primørene på løpende bånd: blant annet reddik, vårløk, hjertesalat og nykål samt stauden rabarbra. Grønnsakene er i rute. Det er bare å nyte. La de bugne på tallerkenen. Her får du noen enkle tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt: Råstekte asparges med valnøtter og parmesan Den vanligste måten å tilberede asparges på er å koke den i vann med litt salt og sukker, i 1-2 minutter (sukker i kokevannet bidrar til at asparges beholder sprøheten). Ofte serveres den med hollandaisesaus. Det er en velkjent delikatesse. Her er en variant som stekes i stekepanne. Helsprø salat med vårens primører Forsommerens herlige grønnsaker i en og samme salat smaker like godt som den ser ut. Nykål sammen med vårløk, asparges og reddiker blir den en fryd for både gane og øyet. Hemmeligheten her er tynne skiver av sprø grønnsaker. Ovnsbakt asparges og tomat  Dette er en veldig enkel måte å servere asparges og tomat på. Det blir ikke bedre. Rabarbrasmuldrepai med ingefær Enkel og smakfull søt sak som hører med til forsommeren. Dette en fin måte å bruke rabarbraen på. Brødrasp laget av brød til overs kan du gjerne bruke i smuldrepai. Vel bekomme.

Kilde:

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er «5 om dagen» til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.