Grunnlegger av Noma til Gudbrandsdalen

Claus Meyer Foto: Thomas Grøndahl

Den danske matgründeren Claus Meyer besøker Norge i november. For de aller fleste er nok Claus Meyer kjent for å ha vært med på å starte Michelin-restauranten Noma, som har vært kåret til verdens beste restaurant fire ganger etter 2010. Den danske kulinariske gründeren og mataktivisten har mange jern i ilden, som er drevet av et glødende engasjement for smakfull, gjerne enkel mat, laget av gode råvarer.

En revolusjon i det nordiske kjøkkenet

Meyer regnes som grunnlegger av filosofien og revolusjonen «Det nye nordiske kjøkkenet». De 10-15 siste årene har det skjedd en stor utvikling i restaurant-bransjen i de nordiske landene. Meyer har nylig flyttet tilbake til København, etter tre år i New York. Der startet han blant annet Great Northern Food Hall og restauranten Agern.

Den 13.-14. november holder Meyer foredrag under konferansen Kokken, bonden og reiselivet som går av stabelen i Lom i Gudbrandsdalen. Arrangør av konferansen er Opplæringskontoret Brimikjøken, som gir unge kokker utdanning etter Arne Brimi sin matfilosofi. Matfilosofien til stjernekokken fra Lom er også i tråd med «det nye nordiske kjøkkenet».

– Claus reiser ikke rundt til veldig mange steder. Han reiser til venner, og det er veldig stort for oss og få Claus hit til konferansen, seier Arne Brimi.

Arne Brimi ser fram til å ta imot Claus Meyer og fleire andre foredragsholdere i Lom i november.
Foto: Mari A. Wedum

En trio som trenger hverandre

Konferansen Kokken, bonden og reiselivet har som mål å engasjere, motivere og skape stoltheit på tvers av fagfelt og bransjer. Turisme i Norge har i flere år hatt en enorm vekst, og flere destinasjoner har fått internasjonal oppmerksomhet.

– De tre fagfeltene er avhengige av hverandre. Bonden skaffer råvarer og holder vårt unike kulturlandskap ved like. Kokken bruker råvarene, gjerne lokale og kortreiste, og reiselivet selger smak og opplevelser til besøkende, sier Bjørg Aaseng Vole, daglig leder hos Opplæringskontoret Brimikjøken.

– EG brenn for at reiselivsfaget skal få meir oppmersomhet, og bli tikji på alvor, få annerkjennelse og muligheter som gir meining! sier Pål Knutsson Medhus som er konferansier på samlingen. Han er utdannet kokk, oppvokst som bonde og har jobbet med  med reiselivsutvikling en årrekke.

Stort å få Meyer til Gudbrandsdalen

Kokken, bonden og reiselivet åpnet påmeldingen til konferansen den 3. september, og det er flere spennende navn på plakaten. Det er stort å få Meyer til Lom. – Vi er veldig stolte av å få Claus Meyer til Lom. Han er en god formidler og svært opptatt av faget, sier Aaseng Vole.

Meyer har nylig flyttet hjem København, etter tre år i New York, der han har startet Great Northern Food Hall, restauranten Agner og nylig Brownsville Community Culinary Center i New York, som skal gi fattige unge en ny fremtid.
Foto: Signe Birck

Claus Meyer 1963

Meyer kommer fra Danmark,  og har de siste 30 åra hatt ei viktig rolle i arbeidet for å utnytte potensialet som ligg i den danske matkulturen. Han har vært involvert i ei rekke prosjekt, innen forskning, som konsulent og ikke minst samfunnsnyttige prosjekt.

Han regnes som en kulinarisk gründer, mataktivist, forfattar og TV-kokk. Meyer har vært kjent i Danmark lenge, men vart spesielt kjent internasjonalt etter han var med å starte restauranten Noma i 2004. Meyer får gjerne æra for å ha starta matfilosofien «det nye skandinaviske kjøkkenet».

Meyer har starta flere firma og organisasjoner; Great Northern Food Hall i New York i 2016, og nylig en matskole i Brooklyn i New York, for å gi fattige unge en ny framtid. For andre år på rad arrangerte Meyer med venner Haven Festival i København, en festival «for sanserne, der vil fusionere eksperimenter i kunst, musik, mad og øl.»

Mer om Claus Meyer på www.meyersmad.dk