Gunnar Waagen vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018

Gunnar Waagen vant den ettertraktede prisen Foto: Hilde Bergebakken

Gunnar Waagen vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris som ble det ut av matminister Bård Hoksrud og direktør i matmerk Nina Sundquist.

– Jeg er ydmyk og for meg et fellesskapet viktigst sier en rørt vinner. – Jeg deler prisen med de andre nominerte – den norske osterevolusjonen har bestått i at vi deler kunnskap, sier en raus vinner. Vi har ingen hemmeligheter, – vi deler alle kunnskap og jeg er bare en brikke, sier Gunnar Waagen.

Den glade vinner kan ta med 30 000 kroner hjem Foto: Hilde Bergebakken

Om kandidatene

Fire flotte kandidater er plukket ut av juryen og er med i finalerunden til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. I år lette  juryen etter kandidater som har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen. For første gang åpnes det for at alle kan stemme på sin kandidat.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø.

Prisen deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år leter vi etter kandidater som har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen.

30.000 kroner i stipend, samt heder og ære venter på vinneren.

Folket bestemmer hvem som får prisen. Fire kandidater er plukket ut av en fagjury, basert på innsendte forslag fra hele Norge.

 • Ragnhild Nordbø
  Ragnhild gjekk sitt første seter- og ystekurs då ho var 14 år, ho studerte næringmiddelfag på Ås, og har i mange år jobba med undervisning, kursing og rådgjeving innan småskala mjølkeforedling.
 • Gunnar Waagen
  Gunnar Waagen er en del av det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt.
 • Astrid Aasen
  Astrid Aasen er en pioner innen norsk ysting og startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, Gangstad Gårdsysteri, for 20 år siden. Gangstad er et knutepunkt i Den Gyldne Omvei og i norsk osteproduksjon.
 • Helge Gudheim
  Helge Gudheim (f 1957) har samla, redigert og skrive boka om «Kinning, bresting og YSTING I VALDRES sett i norsk og internasjonal samanheng», ei stor og dokumentarisk bok om norske ystetradisjonar.