Håndlaget havsalt fra Rindarøy utenfor Aukra i Romsdalen

Michal Christina Bietz Øverland

Utenfor øya Gossen i Møre og Romsdal finner du familiebedriften North Sea Salt Works, en liten saltfabrikk drevet av ekteparet Michal Bietz Øverland og Arve Peder Øverland.

NORTH SEA SALT WORKS er en familiebedrift lokalisert på øya Gossen i Møre og Romsdal. Vårt mål er å gjenopplive norsk salttradisjon. I århundrer ble en av verdens viktigste mineraler – havsalt – produsert langs norskekysten. Ved å bygge på metoder brukt i Norge siden vikingtiden leverer North Sea Salt Works havsalt til folks bord med en enestående renhet og smak gjennom en 100% bærekraftig produksjonsprosess.

Lokalmatnytt treffer Michal Christina Bietz Øverland som opprinnelig kommer fra Portland, Oregon. Via kjærligheten havnet hun i Romsdalen, og har sammen med sin mann Arve Peder Øverland gått dypt inn i saltets historie i Norge. 

Vi elsker å lage mat, spise mat og hygge oss sammen med venner og familie over et godt måltid, sier Michal. – Denne kjærligheten for alt som har med god mat og ingredienser å gjøre mener vi er nøkkelen til å lage et godt salt.

Salt ligger i smaksgrunnlaget for enhver rett og riktig bruk av gourmet salt vil gi maten en ekstra dimensjon. Hvis overhodet mulig velg alltid salt uten tilsetningsstoffer som anti-klumpingmidler til ditt kjøkken. Her er noen enkle råd for hvordan best bruke våre tre forskjellige typer havsalt: HAVSNØ FlaksaltSJØSTEIN Grovt Havsalt og KRÅKEBOLLE Fint Havsalt

Saltprodusent fjerner plasten

Det er for mye plast i havet. North Sea Salt Works på Aukra lever av rent hav. Nå har de fjernet all plast i sin forbruker-forpakning av Havsnø og Kråkebolle havsalt.

De har erstattet posen med en komposterbar biopose. Kartongen er laget av 100% gjenvunnet papp. Fyllingsgraden på pallen er også økt, slik at det nå transporteres mindre luft og mer produkt. Dette vil være med på å redusere CO2 utslippene fra dette produktet.

I den nye forpakningen finner vi en biopose som er unik i norsk dagligvare i dag. Posen er blant annet laget av 30% plantemateriale noe som gjør den nedbrytbar. Posen er tildelt høyeste EU sertifisering for kompostering, som betyr at den egner seg til hjemkompostering. Den kan også sorteres som bioavfall.

North Sea Salt Works er Norges største produsent av havsalt, og er anerkjent for sin unike kvalitet. Saltes brukes daglig av flere av Nordens beste kokker, og er tilgjengelig for forbruker hos Meny og Coop Mega, samt en rekke delikatessebutikker og gårdsutsalg.

Havsalt fra Romsdalskysten i bærekraftig emballasje.
Lamb med Havsnø Flaksalt, havsalt, bakt sakte over bål, sea salt flakes, lamb roast over fire pit, Meersalzflocken

Michal tilbreder gjerne måltider i fjæra. Her er det villsauen som får en tur på grillen. Foto: privat