I dag er det Fårikålens dag

Fårikål er Norges nasjonalrett og har sin egen dag siste torsdag i september Foto: Arcus Norway

Den siste torsdagen i september er Fårikålens dag. Allerede tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. Fårikål er båd ehusmannskost, hverdagsmat og festmat. Kok gjerne en stor kjele, fårikålen er alltid best når du varmer den opp igjen. En rykende varm gryte med fårikål passer ypperlig en kald høstkveld, og er en fin anledning til å invitere kjente og kjære på middag. Til fårikålen passer det veldig godt med både øl og akevitt.

 Fårikål til 4 personer – oppskrift fra Matprat

  • 112 kg fårikålkjøtt
  • 112 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann
  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og flatbrød til

Akevitt til Fårikål

Tradisjonelt drikker man gjerne akevitt til Fårikål. Velg da en akevitt som passer. Arcus som er som er det ledende nordisk merkevareselskap innen vin og brennevin anbefaler at du velger mellom Gilde Aquavit Smaladram, Løiten linie, Gilde Aquavit Fjøllmat eller Løiten ***. Jo mer pepper- og fåresmak du foretrekker, jo mer «smak og karve» kan det være i akevitten. Til mildere fårikålgryter, anbefales det at man går for mer langtidslagrede og «milde» akevitter.

Noen mener fårikålen fortjener sin egen akevitt. Det finnes en egen Norsk Fårikål Akevitt med middels fylde på Vinmonopolet, produsert av Agder Brenneri. Norsk Fårikål Akevitt er et utmerket supplement til nasjonalretten og med et alkoholinnhold på 43 volumprosent er den spesielt tilpasset fårekjøttets gode smaker. Norsk Fårikål Akevitt er basert på norske tradisjonsvarer som potetsprit, karve og fatmodning på 500-liters brukte sherryfat. Aromaen er mild og behagelig og fatmodningen gir en elegant avrunding av akevitten samt et preg av vanilje.

Annen drikke til Fårikål

Tradisjonen tro, så drikker vi øl, eplemost eller vann til maten. Men, det finnes alternativer. Utfordringen med fårikål, er fettet og sødmen fra kålen. Så rødvin glemmer vi med engang, konstaterer Godt Drikke. Om det skal være vin, må det være hvitvin eller hvorfor ikke en musserende? Vinen skal helst være en riesling med mye frukt. Gjerne en fra Pfalz eller  Alsace. Og bobler passer ypperlig. For eksepmel en Strauch Riesling 40 Monate Extra Brut. Her kombineres både rieslingen med syrlig frukt og det musserende. Strauch Riesling 40 Monate Extra Brut 2012. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 269,90 Poeng 8

Som navnet sier, er vinen laget på Riesling. Har en lys gyllen farge med et lite grønt skjær. Elegante små bobler. En virkelig god duft av sitrus, epler og en anelse blomst og gjærbakst. Smaken er frisk, fruktig med samme sitrus og epler som i duften. Virkelig godt balansert med en fin fruktig syre. En lang, tørr ettersmak. Det beste med vinen er at den kan brukes til både fårikålen og som kosevin.