I kø for å lage smør

Populært å lage Røros Smør under Matstreif i Oslo - på aktivitetsstanden Gunhild Sun Bellsli og Hilde Myhren Foto: privat

Rørosmeieriet er kjent for Røros Smør. På Matstreif som gikk av stabelen på rådhusplassen i helga, hadde Rørosmeieriet to stander. Én med salg av varer og én med aktivitet for barn og voksne. Der kunne barn og voksne få lov å lage sitt eget smør. Alle som lagde eget smør fikk et glass til oppbevaring, som de kunne skrive navnet sitt på. Over 250 personer, barn og voksne laget sitt eget Røros Smør.

Eget glass til å lage Røros Smør med plass til navnet ditt
Foto: privat

Det har vært kjempepopulært og vi har hatt fulle påmeldingslister gjennom to dager med entusiastiske deltagere. Vi er kjempefornøyde, sier markedsjef i Rørosmeieriet Gunhild Sun Bellsli.

Om Røros Smør

I 2013 ble Røros Smør kåret til Beste meieriprodukt i Det norske måltid i Stavanger.

Fløten langtidssyrnes til rømme som så kjernes i ei kjeglekjerne. Smøret er ikke så kompakt som de fleste andre smørtyper. Du kan skimte saltkorna i smøret, og står smøret ei stund i romtemperatur kan du se små vannperler på overflaten. Fettsammensetningen varierer

Lag ditt eget Røros Smør
Foto: privat

naturlig med årstidene. «Sommersmøret» er gulere og mykere enn «vintersmøret».

Rørosmeieriet har utvikla smørresepten etter inspirasjon fra Ingrid Skancke i Djupsjølia ved Røros. Hun var blant de siste i traktene våre som laget smøret hjemme på gården i «kinnbytte». Ingrid Skancke beskrev det perfekte smøret slik: Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn.

Stor aktivitet på Rørosmeiriets salgsstand Lars-Eric Granqvist og Elin Norvik
Foto: privat