Jordbærpiken fra Lensvik

Grethe Johanne Selbæk Solemsløkk. Foto: Tove Østby

Til daglig driver Grethe Johanne Selbæk Solemsløkk Røros Kunstkafé i Kjerkgata på Røros. Hennes nyeste serie er inspirert av jordbær, og det er kanskje ikke så rart da Grethe er oppvokst med jordbær. Hun kommer fra Lensvik, jordbærbygda når det gjelder trøndersk jordbær.

Grethe sin oldefar, Lars H. Selbæk startet med jordbærproduksjon på hjemgården i Lensvik i 1896. De første jordbæråkrene var på gården deres. Lars ble i 1928 hedret med sølvmedalje og diplom for «fremme av ervervsmessig jordbærdyrking i Trøndelag». Han ble hedret av «Havedyrkingens Venner». Ved Lensvik flerbrukshus står det en minnestein over Lars. Steinen ble avduket i 1996 da det i regi av Agdenes historielag ble arrangert en jubileumsmarkering i forbindelse med at det var 100 år siden Lars startet med jordbærproduksjonen i Lensvik.

Oppvekst

Jordbær var en viktig del av Grethe sin oppvekst.

-Jeg føler nesten at jeg er født i jordbæråkeren. Det er jeg nå ikke da men, jeg husker at vi var veldig små da vi måtte skjære tæger. I dag sprøyter dem, men det gjorde vi ikke når jeg var ungdom. Da måtte vi skjære med sigd. Det måtte vi lære oss ganske tidlig, for å ta ut ugresset. Der havnet vi nedi ganske ung og plukket jordbær. Det synes jeg er trivelig. Jeg har ikke åker i dag, for det er for kaldt på Røros her, men jeg har prøvd noen planter oppå her også. Jeg har jordbær frem til 2. november, det er det ikke mange oppå her som har tror jeg, sier Grethe Johanne Selbæk Solemsløkk.

Grethe minnes at det var jordbær på brødskiven om morgenen, jordbærsuppe midt på dagen og jordbærgrøt på kveldene. Det var jordbær, jordbær og jordbær. Det var også jordbærtauser.

Missekåring

16 år gammel stilte Grethe opp i jordbær-missekåring. Det var artig minnes hun. NRK var i Leinsvik for å intervjue jordbærtausene. Det var 5-600 som plukket bær. Grethe var fra bygda så hun følte at hun var lokal kjent. Det skulle være jordbær-prinsessekåring. Da skulle de vise hvordan de plukket jordbær og gjøre forskjellige sceneopptredner. Dagsrevyen var der. Det var stort. Jordbærplukkerne konkurrerte ut hverandre slik at det etter hvert satt igjen 10 jenter på scenen. Så satt det igjen tre. Grethe var fremdeles med. Tilslutt ble det 2. plass til Grethe.

-Det er jeg så stolt over. Jeg har opptak av programmet fortsatt. Det er artig å se det, sier Grethe.

Frakt

Familen hadde mange mål med jordbær. De hadde eiendom rundt husene på gården, og teiger lenger oppe i bygda som kom senere i produksjon. Det var nesten 14 dagers forskjell på modningen ned ved sjøen og oppi bygda. Det var ikke bil på gården, de hadde hest. Jordbærene ble fraktet ned til kaia og kjørte inn på torget. Grethes far dro med hesten, innimellom tok han trillebåren og for med kassene. Jordbærene ble levert til Trondheim, til Torget. Bror til farfaren hennes kjøpe seg en en gammel Bedford som var halvrosa i fargen. Han var en gründer som først startet med mink. Han startet først med rev, og han var tidlig ute med å kjøpe seg bil. Han kjørte til Oslo med jordbær og solgte på torget der.

-Han kom frem. Det gikk ikke så fort på dårlige veier, men jordbæra var godkjent så han kjørte til Oslo flere ganger med bær, sier Grethe.

Jordbær-serie

Nå har Grethe tatt inn jordbær i sine produkt.

-Jeg glemmer aldri det som skjedde i Lensvik når jeg var ungdom. Jordbæra er så fin. Som kunstner har jeg hatt lyst til å male rødt mange ganger, men det har jeg ikke gjort. Jeg har fått nye farger inn i min palett, den er dominert av rødt nå så det ble naturlig, og så kom tanken om at her skal jeg lage noe med jordbær, sier Grethe.

Familien hadde fleire sorter jordbær, bl.a. dansk jordbær som het Idun. Grethe sin jordbær-serie er inspirert av søte små jordbær som de hadde på gården da hun vokste opp. Men serien hennes heter «Smultron» fordi den er produsert i Sverige.

Jordbær-serien er populær og er allerede utsolgt fra lager, så Grethe kommer ikke til å ha serien i kunstkafeen ut sommeren.

-Det fortviler meg litt da, men slik er det når noe man lager blir populært, avslutter Grethe.

Jordbær i hagen til Grethe på Røros 2. november. Foto: Privat