Kalsa gårdsbakeri feirer 10 år

Tove Gløtheim håndbaker lemsene - da blir de best og hun blir god i skisporet Foto: Kalsa Gårdsbakeri

Kalsa Gårdsbakeri ligger idyllisk til på nordsiden av Aursunden, 35 km fra Røros. På gården drives melkeproduksjon, og midt i gårdstunet ligger den nylig restaurerte Sommerstuggu.

Sommerstuggu er kjernen og brukes som produksjonslokale, sommerkafe og gårdsutsalg. Tove Iren Gløtheim Ryttervoll og gjengen på Kalsa Gårdabakeri ønsker velkommen til 10-markering onsdag 28.november til 2.desember 2018. Normalt er kafeen åpen på sommers tid, men i denne perioden vil Sommerstuggu være åpen for gjester hver dag. Det vil det vanke gode tilbud i tillegg til adventstemning, så her går det an å sikre seg lemser til jul. Onsdag til fredag kan du også være med å se produksjonen i bakeriet.

Sommerstuggu på kalsa Gårdsbakeri er åpen onsdag til fredag for feiring Foto: Kalsa Gårdsbakeri

Jeg visste at mamma hadde verdens beste oppskrift

Kalsa Gårdsbakeri så dagens lys for 10 år siden. På gården Kalsa på Brynhildsvollen ved Aursunden bor Tove og Geir Magne med fire unger: Eirin, Ida (ivrig bakerassistent), Morten og Magnar, og en hel del melkekyr. Svigermor Anna Sofie trør også mer enn gjerne til når det trengs. Sommerstua som ble satt opp på 1700-tallet er blitt et bakstehus helt utenom det vanlige. Her foregår alt på gammelmåten; baksten eltes, kjevles og smøres for hånd og stekes på takke.

På Kalsa kan du oppleve god bakst laga på tradisjonelt vis og historiefortelling om gårdens utrolige reise, med restaurerings-prosjektene i tett samarbeid med Uthusprosjektet på Røros.

Verdien av å søke det gamle og skape det nye gjør at Kalsa Gårdsbakeri framstår som en helstøpt opplevelse! «Jeg visste at mamma hadde verdens beste oppskrift på lemse, og den 27.oktober i 2008 bakte jeg min første porsjon av Ingerlemse. Og det gjorde jeg i lokalet på Aftenrøden.»

 «Før første levering var jeg veldig spent. De nærmeste hadde ikke særlig tro på prosjektet mitt, men det hadde jeg!» Med stor respekt for kundene, og ikke minst den lokale konkurrenten Rørosbaker’n, var produksjon og salg i gang. Samarbeid med Lillian og Jo Inge på Dahls Bakeri ble svært viktig. Innovasjon Norge ga etablererstøtte og gode råd om å melde seg inn i matnettverket Rørosmat. Det ble en viktig drahjelp for oss. Produksjonen økte og etter 3 år i Aftenrøden, sto eget bakeri i sommerstuggu klart.

Taket på produksjonskapasitet i bakeriet er kanskje nådd, men gårdens mangfoldige bygninger gir mange muligheter. Om det sier Tove: «Vi ønsker å gi folk spesielle opplevelser med mat og historie. Vi har flere spennende planer!».

Lemse bra Kalsa gåtrdsbakeri, servert på gårdens egne tallerkener som de har fått produsert på Potteriet på Røros: Foto: Kalsa gårdsbakeri

Men oppskrifta mi får du aldri

På Kalsa får du pjalt og lemse og mye mer. Og noen synes kanskje at både pjalt og lemse er ganske sære greier. Verken pjalten eller lemsa ligner på det du ellers forbinder med søte nytelser. Nei, dette er godsaker i hverdagsdrakt! Tove glad hun torde satse på lemsebaling da hun startet for 10 år siden, og ser lyst på framtida. Oppskrifta som er basis for suksessen holder hun imidlertid for seg selv. Hun er derimot raus med å dele historier og matglede, – og det er en opplevelse i seg selv å spise nybakt Ingerlemse på gården ved Aursunden. Det er en opplevelse alle må få med seg!

Tove har bakt lemsene med håndmakt. Det gjør hun både fordi lemsene blir best slik, men også fordi hun vil holde armmusklene i form til å gå fort i skisporet.