Kan man finne ‘smaken’ av Trøndelag?

Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49) er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans Foto: Matnavet på Mære
Fagdagene for lokalmat – Mat på Mære- går av stabelen 12.-14.februar. Der er smak hovedtema i et rikholdig fagprogram, og arrangøren lurer på om det er mulig å finne smaken av Trøndelag sammen.

Smak av jord, eller terroir som franskmenn kaller det, er et av de mest trendy begrep for karakterisering av mat med spesielle egenskaper. På engelsk oversettes terroir med “the sense of place”. Terroir er summen av effektene som det lokale miljø og jordsmonn har hatt på dyrkningen av matvaren. Lokale faktorer gir visse kvaliteter og egenskaper og preger kvalitetsoppfatningen av produktet. Det er antatt at man i Norden har mange råvarer med terroir-karakter.

Smaken av Trøndelag

Hvordan er det da i Trøndelag? Har vi unike forhold med tanke på jord, klima og kultur som gjør at vi kan si at maten herfra smaker annerledes enn på Østlandet og andre steder i verden? Det skal Mat på Mære sette fokus på under fagdagene på Steinkjer. det er invitert en rekke personer med spisskompetanse på ulike områder til å si noe om den Trønderske smaken!

Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49) er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans! Han smakte sine første dråper champagne da han var åtte år og har i dag rekorden for flest testede champagner, over 8000 ulike typer. Han arbeider også som forfatter, foredragsholder og freelance-journalist for flere magasiner. 

Norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie «Nesevis» som gikk på skjermen høsten 2012. Da reiste han og kokk Thomas Sjuve rundt omkring i Norge for å smake på unike råvarer; epler i Hardanger, fjell-lam og kyst-lam, potet fra Oppdal osv.

Richard Juhlin skal i sitt foredrag bidra med inspirasjon, kunnskap og argumenter for hvorfor råvarer og matspesialiteter fra Trøndelag kan ha et unikt lokalt særpreg med tanke på smak, utseende, næringsinnhold mm. Smaken er i sentrum. Hva påvirker smaken av jordsmonn, klima, kultur og genetikk.

Matnavet på Mære kan følges på facebook for nyheter om dette og andre arrangement!