Kjøttrullsying er innmari arti

Fjøsakademiet har arrangert kurs i kjøttrullsying for femte år på rad. Kursene har vært godt besøkt hvert år, og i år intet unntak.  Det er Rolf Solbakken som har lært hvordan å sy kjøttrull etter sin mor og mormor som har stor glede av å videreføre sin barnelærdom. Rolf har en kokkeutdannelse i bunn, og har jobbet mange år med mat og servering.

Kursholder Rolf Solbakken og eier av Fjøsakademiet Lindsay har holdt kursene i alle år Foto: Hilde Bergebakken

Kjøttrull vil mange ha til jul. Noen bruker kjøttrullen som pålegg på brød eller i potetlefse. Mye brukt i Rørostraktene er varm kjøttrull til middag, – da gjerne servert som den tradisjonsrike retten Røroskål og av kraften lager man kjøttrullsuppe.

Noen deltar hvert år

Det er en sosial begivenhet å sy kjøttrull sammen. På kurskveldene stiller man med egen forkle, skjærefjøl og skarp kniv. Alle ingredienser er tilgjengelige på kurset, og deltakerne koker rullen hjemme selv. Vi treffer både nye folk, men også folk som har tatt kurset flere ganger, fordi det er så moro. Rutt Karin Engzelius er en av dem. Hun er oppvokst på Glåmos i et hjem der kjøttrull og røroskål var vanlig kost. – Jeg er med på tredje året, forteller Rutt Karin, – det er sosialt og trivelig, og så blir jo syinga gjort! En kveld og jeg har gode kjøttruller til jul!

Kjøttrullsying er innmari arti – etter de er sydd skal de veies og tres inn i en nettingstrømpe. Brit Elin Svenning, Marit Nøren Moseng og Margrethe Uglem – Foto: Hilde Bergebakken
Kursholder gjennom alle år Rolf Solbakken har arvet kunnskapen og oppskrifta på krydderblandinga fra sin bestemor
Foto: Hilde Bergebakken

Rolf Solbakken med arvet oppskrift

Kursleder Rolf Solbakken støtter og veileder gjennom oppskjæring og sying av rullene. Kjøttrullene sys av rulleskinn og storfekjøtt fra Røros Slakteri. I tillegg brukes spekk, litt løk og Rolfs unike krydderblanding.Krydderblandinga har han laget på forhånd. –  Jeg bruker nellik, allehånde, ingefær, svart pepper, salt og gelatin, forteller Rolf, – men blandingsforholdet får du aldri! Oppskrifta har gått i arv fra min mormor Ragnhild Ingebriktsvold, og mor Borghild. Min mor var med oss helt til i fjor, forteller Rolf, – og hun ga oppskrifta videre året før hun døde.

Rolf har brukt Røroskål som middag på juleaften i alle år. Han bruker da rull både av storfe og lam, ferskkjøtt, saltkjøtt av sau, pinnekjøtt, lettsaltet flesk og fersk medisterpølse. Han velger å koke flesket og trekke pølsene for seg, og koker bruker krafta som rullene og det øvrige kjøttet har kokt i til kjøttrullsuppe. De bruker både gryn, litt gule erter og fløte i den rike kraftsuppa.

Men gammelt av kalte vi det aldri Røroskål, forteller Rolf. Det het gjerne bare kjøttrull og suppe, eller fleskmjølkgryn-suppe, sier han. Han er godt fornøyd med at mange folk er interessert i å lære seg kjøttrullsying, slik at ikke de gamle tradisjonen forsvinner.

Borghild Krog, Margrethe Uglem, Brit Elin Svenning, Siv Sjøvold og Siv Slåen koste seg med syinga Foto: Hilde Bergebakken

Fjøsakademiet

Gården Ellen-rommet på Vintervollen rett utenfor Glåmos og 10 km fra Røros, har vært hjemmet til Vintervold-slekten i over 300 år. Frem til ca 1990 var det drevet melkeproduksjon av Rørosku. Dagens låve ble tegnet av Per Borten (statsminister fra 1965-71) og stod ferdig i 1949. Den har alltid vært kalt Høylemmen og er flaggskipet i bedriften Fjøsakademiet i dag.

Dagens gårdseier Hans Vintervold tok over Ellen-rommet i 2005, lenge etter at gårdsdriften hadde blitt lagt ned. Hans har utdannelse innen agronomi, bank og forsikring men siden 2008 har han vært ordfører i Røros kommune. Hans traff Lindsay i 2005 og de giftet seg i 2015.

Britiske Lindsay Winfield-Chislett er grunnleggeren og daglig leder for Fjøsakademiet. Sammen har de innredet Høylemmen som nå egner seg til kurslokaler og som kulturarena til konserter.  Fjøsakademiet arrangerer tegne- og malekurs, maleklubb, hage-seminar, geologitur, botanisk vandring, sangkurs, babysang, språkkurs, yoga, taiji, fluebinding, kjøttrull-sying, lemsebaking, soppkurs og mye mer.

Det gjelder å velge ut hvilket skinn man vil sy av mener Tone Sandø og Senja Svendborg. Foto: Hilde Bergebakken

 

Røroskål oppskrift

Denne kjøttretten finnes det ulike varianter av i rørosregionen. På Røros kokes de ulike kjøttslagene sammen i én kjel. Opp til sju forskjellige typer kjøtt kan brukes, og i denne oppskrifta finner du noen forslag. Røroskålen spises sammen med ei kraftig suppe. Dette er typisk vintermat, og i deler av regionen var det ofte brukt som mat på julaften. Man brukte det kjøttet man hadde, gjerne opp til 7 ulike kjøttslag. Hver gård hadde sin variant. Det finne også mange varianter av kjøttrullsuppa. Noen serverer den med byggryn, noen med erter, noen serverer suppa helt klar med strimler av kokt kål, og andre serverer den med variasjoner av dette samt god, rik fløte i som runder av smaken.

Produksjonen av ruller går for fullt . Sissel Bjerkenås, Janne Krohn-Hansen og Rone Sandø
Foto: Hilde Bergebakken

Ingredienser til 8 porsjoner

 • 400 gram lammerull
 • 400 gram okserull
 • 400 lettsalta sideflesk
 • 400 gram grov kjøttpølse
 • 400 gram  fersk kjøtt
 • 400 gram pinnekjøtt eller salt kjøtt
 • 2 kg mandelpotet
 • 2 kg kålrot

Kjøttrullsuppe

 • Krafta du har kokt kjøttet i
 • 250 gram hele byggryn
 • 250 gram gule erter (eller ta mer gryn om du velger bort erter)
 • 100 gram tynne strimler av hodekål
 • 2,5 dl fløte
 • salt

Legg erter og byggryn i bløt hver for seg natta over. Kok alle de ulike kjøttsortene sammen til de er møre. Om du velger å ikke bruke erter, tar du mer gryn i.

Rive litt kjeft hører med syns Rolf Solbakken og Gunnhild Finborud Nøren  Foto: Hilde Bergebakken

 

Rullen og de store kjøttstykkene kokes hele i ca. 2 timer. Slå vannet av erter og gryn, og kok grynene sammen med kjøttet når det gjenstår 1 time av koketiden. Om du velger å bruke erter, tar du av litt kraft og koker ertene for seg, slik at du får fjernet den ytterste hinna på ertene. Etter rundt to timer tar du opp rullen først og lar den hvile litt før du skjærer den opp porsjonsbiter. Legg da pølsebitene og kålen i kjelen, slik at de blir gjennomvarme. Ta opp kjøttet og del det i porsjonsbiter. Når kjøttet er tatt opp kan du blande i fløten, og smak til med salt om det behøves. Poteter og kålrot kokes for seg.

Del så kjøttet opp i porsjonsbiter, og server røroskålen og suppa med kokt mandelpotet og kokt kålrot i skiver. Godt flatbrød og rørt tyttebær passer godt til.

Bordet dekkes med flat tallerken og suppetallerken. Suppa spises til kjøttet, og brukes isteden for saus. I nyere tid har mange brukt å servere Røroskål med en hvit løksaus. Bruk da krafta fra kjøttkokingen til sausen om du velger det.

Vel bekomme!

Børre Grind var raskt ferdig med to ruller – Foto: Hilde Bergebakken

Nøye konsentrasjon Liv Marie Engan og Berit Tharaldsen Foto: Hilde Bergebakken

Rullene veies og deltakerne betaler etter vekta de har produsert for Foto: Hilde Bergebakken