Kok pinnekjøttet ditt oppå mandelpotet

Pinnekjøtt av reinsdyr kokt med vørterøl over mandelpotet i tre timer. Sjyen blir en god saus. Foto: Hilde Bergebakken

Pinnekjøtt er god mat også i januar. Mange rakk ikke å bruke opp pinnekjøttet i julen, og nå i januar er det pinnekjøtt å finne på tilbud. Da bør du sikre deg pinnekjøtt som kan nytes framover. Pinnekjøtt er godt i sammenkokte kjøttretter som Røroskål og Kokt-nedi, og pinnekjøtt kan godt brukes på grillen om sommeren.

Salt-søtt pinnekjøtt på mandelpotet

Istedet for å koke pinnekjøttet på pinner, kan du bruke mandelpotet i bunnen av kjelen. Du plasserer da vaskede mandelpoteter nederst og utvannet pinnekjøtt av reinsdyr, geit eller sau oppå. Isteden for vann i bunnen slår du mørkt øl over. Det kan gjerne være vørterøl,  bookøl eller et mørkt søtt juleøl.

Plasser vaskede mandelpoteter i bunn av kjelen og legg kjøttet oppå Foto: Hilde Bergebakken

Om du lager pinnekjøtt til 5-6 personer, trenger du ca. 3 kilo pinnekjøtt, nok mandelpotet til å dekke bunnen av kjelen du bruker og 1 til 2 flasker øl. Koketiden er som på vanlig tilberedning av pinnekjøtt – rundt 3 timer. Når pinnekjøttet er ferdig kokt, har det som regel godt av noen minutter under grillen i stekeovnen, slik at du får en sprø overflate på fettet på kjøttet. Etter du har løftet ut kjøttet fra kjelen, tar du potetene ut og legger på eget fat, og så sjyen heller du over i et sausnebb. Det blir en særdeles velsmakende sjysaus basert på smaken av kjøttet, potetene og ølet, som kun trenger litt svart pepper før den serveres.

Du tror kanskje poteten koker istykker? Vel – det gjør den ikke. Poteten konserveres av saltet i kjøttet og sukkeret i ølet. Du får verdens deiligste tilbehør til pinnekjøttet, – og denne poteten ønsker du å spise med skallet på!

Øvrig tilbehør er rotstappe av kålrot og gulerot, samt rørte tyttebær. Til drikke passer øl og akevitt godt, eller hjemmelaget snarøl som ingefærøl eller tomtebrygg.

Mandelpoteten holder seg veldig godt gjennom 3 timer koking av kjøttet. Det er kombinasjonen salt og søtt som sørger for det Foto: Hilde Bergebakken

Mandelpoteten blir søtlig og veldig god. Som regel blir det poteter til overs etter pinnekjøttmiddagen. Disse er gull verdt! Du kan dele de i to, legge et stykke ost på og gratinere dem, eller kløve i skiver og steke lett i panna som tilbehør til en annen middag.

Pinnekjøtt av reinsdyr fra Rørosrein er smakfullt og mager variant av pinnekjøtt  Foto: Hilde Bergebakken

Velbekomme!