Kolbullar og sild er populært på Rørosmartnan

Föreningen Forbonden Kløvsjø lager kolbullar i Rasmusgården. Foto: Tove Østby

Rørosmartnan nr. 166 er godt i gang på Røros. Forbønder og lasskjørere er på plass i ferdasgårdene, og her er det handel, kaffe rundt bålet, underholdning, smaksprøver og salg av varer som forbøndene og lasskjørerne har med til Røros.

Rasmusgården

I Rasmusgården treffer man Föreningen Forbonden Kløvsjø. I over 30 år har de kjøret til martnan på Røros. Forbøndene fra Sverige har med tradisjonelle håndverksvarer. I tillegg er det salg av svenske «kolbullar som er stekt på åpen varme.

Patrick Hellstrøm steker kolbullar i Rasmusgården.

Langknutgården

Martnasstemning i Langknutgården. Foto: Tove Østby

Dalarna Femund Forkjørarforening holder til i Langknutgården under Rørosmartnan. Her er det er det flere handelsboder med håndverk, og rundt bålet blir det servert kaffe. Dalarna Femund Forkörarforening er en svensk/norsk forening som ble stiftet for å bevare og dokumentere forkörarkulturen i Norden. Foreningens viktigste aktivitet er reisen til Rørosmartnan.


Skjerdingstadgården

I Skjerdingstadgården treffer man Trøndelag kjørelag under Rørosmartnan. Det er Trøndelag kjørelag som kommer med silda til martnan, og kjørelaget serverer smaksprøver av sild og potet. Fleskepannekakene til kjørelaget er også populære. Rundt bålet blir det servert kaffe. Trøndelag Kjørelag har kjørt fra Trondheim til Røros.

Per Moen har fisket sild mye sild, han har vært fisker i 60 år. Nå er han pensjonist og fisker til husbruk, slik at han har sild selv. Under Rørosmartnan og møter Per folk i Skjerdingstadgården.

-Sildsuppe koker de, det er nesten som kjøttsuppe som det er sild oppi. Det er god kost, sier Per Moen.

Finborudgården

Nord-Østerdal Lasskjørerlag har bod der det bl.a blir solgt lefse og sveler. Foto: Tove Østby

Nord-Østerdal Lasskjørerlag er å treffe i Finborudgården. Her er det mulighet til å oppleve gammeldags martnasstemning med tuskhandel, musikk og kaffe på svartkjel ved bålet. Lasskjørerlaget har med lefser, sveler og kjøttkake på «pinne» som de selger i martnan.

Sundrønningsgården

Det er Fron Lasskjørerlag som skaper martnasstemning i Sundrønningsgården. Gudbrandsdølende kommer til Røros med bl.a. byggmjøl. I gården er det spellmenn som underholder og det er bl.a. mulighet til å se på smiing.

Fron Lasskjørerlag serverer kaffe, kål og kjøttkake på gaffel.

Fron Lasskjørerlag serverer kål og kjøttkake på gaffel. Foto: Tove Østby
Kaffen er gratis i Finborudgården, men det er mulighet til å gi et bidrag i «Kaffe-kassen». Foto: Tove Østby
Apotekergården. Foto: Tove Østby
Trøndelag kjørelag serverer Flæskpannkak. Foto: Tove Østby
Trøndelag kjørelag har med sild på Rørosmartnan. Foto: Tove Østby
Martnasstemning i Rasmusgården. Foto: Tove Østby
Mange kopper med kaffe som blir servert i Finborudgården i løpet av en Rørosmartna. Foto: Tove Østby
Servering i Rasmusgården. Foto: Tove Østby