Lokalmathelg i hjertet av Røros

Kjøkkensjef kkk, hotelldrirek Foto: Hilde Bergebakken

Kjøkkensjefen på Bergstadens Hotel Tom Andre Finstad brenner for lokalmat, og serverer gjerne lokale råvarer hele året. Frokostbordet på hotellet bugner av lokale godbiter, og man finner alltid lokale produkter på lunsj, middager, julebord. I fjor ble det arrangert lokalmathelger med et program spesielt tilrettelagt for matglade entusiaster som vil ha en særegen opplevelse. Det ble så populært at helgene utvikles videre i år, og mange av de som var tilstede i fjor, har allerede sikret seg plass i år.

Fjorårets hovedrett ved den 5-retters festmiddagen, reinsdyrmørbrad fra Rørosrein med glaserte rotgrønnsaker, rosenkål, potetpure og rødvinsjy med hint av vanilje. Foto: Bergstadens Hotel

Det er en entusiastisk hotelledelse jeg treffer på Bergstadens Hotel. Hotelldirektør Jonas Ericson er veldig fornøyd med teamet sitt som har satt sammen helga. Vi har med oss forskjellige produsenter for hvert år, og i forkant av helgene har vi engasjert et film team som er ute og filmer hos produsentene. Gjennom filmen får vi møte produsentene på nært hold, og vi får et innblikk i hvor hovedingrediensen i de 5 rettene kommer fra. Filmen fra produsenten blir vist før hver og en av de fem rettene serveres. I år er det  Stensaas, Rørosfisk, Røroskjøtt og Rørosmeieriet som er sterkt representert i de 5 rettene som serveres. Og i tillegg har vi en soppsuppe levert av private sopp-plukkere. Dette gleder vi oss til å vise fram, det er i tråd med vår strategi om å tilby lokale matopplevelser, forteller hotelldirektøren.

Forretten som ble servert ved forrige Lokalmathelg, pepperrøkt lårtunge av kalv fra Erland Høistad AS med tyttebærkrem. Foto: Bergstadens Hotel

Når kjøkkensjefen får bolte seg

Kjøkkensjefen er fra Rendalen, og ble helt frelst på lokalmat da han kom til lokalmathovedstaden Røros.  – Her får jeg frie tøyler, og det er veldig givende å få bolte seg i de lokale råvarene som finnes her. Vi har veldig gode lokale leverandører, og i tillegg kjøper vi inn vilt, sopp og bær fra private som høster av naturen.

Gastronomisk rundreise med tre ulike tema

En helg i oktober og to i november kan du oppleve Rørosregionens tradisjonelle kjøkken med råvarer fra lokale grender, tilberedt på en moderne måte. Vi har lagt opp til tre helger i år med tre ulike tema forteller salg og markedssjef Hege Stenmo. Siste helga i oktober er det fokus på Vilt og Samisk mat. Da har vi en stor buffet tilgjengelig når gjestene kommer der de får ulike lokale delikatesser innen temaet. Helga etterpå er temaet Gård, og påfølgende helg er tema Fugl og Fisk, forteller Hege.

Lørdagen er det lokalmastvandring i Bergstaden Røros, arrangert av Destinasjon Røros. Da kan folk stifte bekjentskap med lemse, tjukkmjølk, spekemat, skjørost, blåbær- og tyttebærdrikker. Bergstaden Røros har vært på UNESCOS verdensarvliste siden 1980, og smakstallerkenene serveres i hjertet av den unike byen. Normalt er grensa på 35 personer pr. tur på en slik vandring forteller Hege, og nå er det allerede 150 påmeldte den ene helgen.  Det skal også blir god tid til å besøke butikkene i hjertet av Røros. Og så skal vi jo innom fjøset!

Fjøset fra 1847

Fjøset fra 1847 Foto: Hilde Bergebakken

Fjøset i den gamle ferdasgården vegg i vegg med Bergstadens Hotel er fra 1847.  Her har det vært ku og hest. Båsene er i dag innredet til koselige sitteplasser med varme skinn i jordfarger. Her skal vi ha øl-smaking, forteller Jonas. – Det er en helt spesiell atmosfære å smake på lokalt øl i disse omgivelsene! – Det er historiefortelling! Hotellsjef Christoffer Laugen har kommet til, og forteller entusiastisk om hvordan de har tenkt å bruke den særegne fjøset framover.

Fjøset er vel egnet for ølsmaking Foto: Hilde Bergebakken

‘Mat for mons’ for denne glade matgjengen

Lokalmatnytt vil gjerne vite hva denne matglade gjengen selv spiser, når de virkelig får velge ‘Mat for Mons’. Jonas og Hege blir fort enige om at å spise rakfisk i et godt lag med Rørosrømme, Røros Smør, Rørosflatbrød og gode mandelpoteter er en innertier nå om høsten.  Kjøkkensjef Tom Andre syns det aller beste han kan sette tennene i er rådyrfilet. Både fordi det er veldig godt og sjeldent. Mens hotellsjef Christoffer sverger til langtidsstekt reinsdyr. Men da MÅ det være rødvinssaus til, sier han, – og honning-glasserte rotgrønnsaker og saltbakt mandelpotet. Han beskriver maten mens hendene gestikulerer ivrig og han formelig maler retten i lufta. De andre flirer. Ler dere av meg, smiler han, – dere trodde kanskje jeg bare spiste pizza dere, humrer han videre. Det er en entusiastisk og framoverlent hotelledelse jeg har truffet, som er på god vei til å bygge opp et solid renommé som et dyktig lokalmathotell midt i lokalmathovedstaden der mathistorier skapes.

Dessert fra Lokalmathelg i Hjertet av Røros 2017, Vaniljeis fra Galåvolden gård med sjokolade og kremet colasaus         Foto: Bergstadens Hotel