Lykkemat fra Selbu med stor suksess i Molde

Lykken er en smak av krydret svedjerugkjeks fra Lykkemat i Selbu Foto: Hilde Bergebakken

I helga presenterte Erik Johansen Surdeigskjeks lagd av den bevaringsverdige kornsorten Svedjerug på Mega i Molde. Kjeksen ble presentert på en demonstrasjon fredag og lørdag, og Erik Johansen melder om meget godt salg.

Hvilken reaksjon får du fra Moldenserne, ville Lokalmatnytt vite. – Moldenserne tar imot nye ting på en meget bra måte, forteller Johansen. – Jeg trodde vi kanskje møtte et veldig prisfokusert publikum, – men ingen har spurt meg om hva Svedjerugkjeksen koster, – de smaker – liker den og tar den med seg i handlevogna forteller han. – Du verden for en respons! Gjengen i butikken er også suverene – vi vil gjerne tilbake hit på ny presentasjonsrunde neste år konkluderer Johansen.

Erik Johansen presenterte unike smaksopplevelser fra Selbu på stand samme med Rørosmat Foto: Hilde Bergebakken

Krydder fra Fjellurt og Havsalt fra North Sea Salt Works

Svedjerugkjeksen er laget av av mel fra den unike kornsorten Svedjerug og Norsk Spelt.
Kjeksen bakes av surdeig tilsatt lynghonning. Før steking strøs kjeksen med brødkrydder fra Fjellurt og Havsnø-salt fra North Sea Salt Works. Saltet produseres på øya Gossen i Romsdalen like utenfor Molde.
Svedjerugkjeksen er delikate, tynne og sprø kjeks med hint av urter, honning og havsalt.
Kjeksen har den karakteristiske syrligheten fra surdeigsbakst og et godt råvarepreg av rug.
Svedjerugkjeks er innbydende og anvendelig for forbrukeren og bidrar til et løft for kategorien norskprodusert kjeks.

Lykkemat as fra Trøndelag

Lykkemat er en liten bedrift lokalisert i nye produksjonslokaler på Tømra i Selbu. Her håndlages ulike økologiske produkter basert på norsk urkorn. Urkorn er de virkelig gamle, originale kornsortene, som ikke er foredlet for moderne, industriell matproduksjon. Lykkemat kjøper kornet i sekker direkte fra bonden, og bearbeider dette på gamlemåten med steinkvern og valse rett før baking, dette får fram de gode smakene på en helt spesiell måte.

For å binde de valsede kornene sammen, bruker de urkorn-mel som er steinmalt. Å male korn på steinkvern er den gamle måten å male på. Kornet blir knust mellom to møllesteiner; og ved en lavere temperatur enn vanlig, noe som bidrar til å beholde den gode aromaen i melet.

De smaksgode surdeigskjeksene ble servert med økologisk Rørossmør Foto: Hilde Bergebakken

Granola av urkorn

Lykkemat produserer også håndlaget økologisk granola. Den er laget av norsk økologisk spelt og havre, kun søtet med mild norsk sommerhonning. Passer godt til frokost og er veldig god på smak. Lykkemat håndbaker granola med urkorn. De bruker ekte råvarer, og lager produktene fra bunnen av. Prosesseringen av råvarene skal skje så skånsomt som mulig, for å bevare næringsinnholdet og smaken av råvarene i det ferdige produktet.

Urkornet, som kjøpes som hele korn, valses til flak rett før baking. Slik får de bevart både næringsinnholdet og den gode smaken. Søtsmaken er hentet fra norske arbeidsomme bier, som har boltret seg i nektar fra blant annet økologiske bringebærplanter. Til slutt har tilsettes rapsolje, som har en beskjeden nøttesmak og et rikt innhold av omega-3.

Håndlaget Granola med honning Foto: Hilde Bergebakken