Ny verdensmester kåres i Bergen

Tingvollost Foto: Alexander Hagstadius
Når Oste VM, World Cheese Awards, arrangeres i Bergen 2.- 3. november i høst, skal det kåres en ny verdensmester når hele verdens oste-elite møtes under Mat og drikkefestivalen Matnasjonen Norge.
Norges oppmerksomhet rundt Oste VM økte kraftig da osten Kraftkar fra Tingvoll i Norge vant denne tittelen i 2016 i Spania. Kraftkar opplevde en enorm oppmerksomhet og slet med å dekke etterspørselen, produksjonen gikk på høygir etter kåringen. Kraftkar sin verdensberømmelse da osten gikk til topps i 2016,

3000 oster inntar Bergen

Det er HANEN som i samarbeid med Norsk Gardsost arrangerer World Cheese Awards 2018. Intet mindre enn 3000 oster inntar i Grieghallen 2.-3. november 2018 for å kjempe om tittelen. I år forventer man at rundt 50 norske oster fra rundt 25 produsenter deltar, og det er 230 dommere som skal foreta den celebre utvelgelsen. Bedømmelsen vil foregå i Dovregubbens Hall i Grieghallen under mat- og drikkefestivalen Matnasjonen Norge.

En opplevelse å være publikum

Mat- og drikkefestivalen er åpen for publikum, og når finalen i World Cheese Awards går av stabelen fredag kveld – blir det nok en spennende finale som det blir rift om å få med seg. Se klipp fra avstemningen og Kraftkar vinneren i 2016- finalen her

World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food.  Statsråd Jon Georg Dale lanserte nyheten om at Norge skulle arrangere årets VM under fjorårets World Cheese Awards-finale i London.

Primus motor Bernt Bucher Johannessen fra Hanen, kaller festivalen det største internasjonale matarrangement på norsk jord på 50 år. Mer info : Oste VM info

World Cheese Awards i London 2017. Bernt Bucher Johannessen – daglig leder i HANEN, John Farrand – adm. dir. Guild of fine Food- arrangører av WCA, Jon Georg Dale – landbruks – og matminister og Gunnar Waagen – Tingvollost
Foto: The Guild of Fine Food

Forhåpningsfulle produsenter i hardtrening

Det er flere forhåpningsfulle norske produsenter som håper å nå langt i konkurransen. I fjor tok Lille aske fra Bo Jensen Super Gold, mens Fjellblå fra Eggen Gardsysteri og Geitost Lagra fra TINE tok Gull.  Flere norske oster oppnådde også sølv og bronse.

Og produsentene ligger nå i hardtrening for å avansere på pallen. I konkurranse med franske oster i samme kategori er Lille Aske en geitost dekket med aske. Tradisjonen stammer fra Loire-dalen i Frankrike. Den historiske bakgrunnen for å rulle en ost i aske,  som jo er kjemisk ren slik at den beskytter mot uønskete bakterier. Den norske osten er laget utelukkende av norsk geitemelk. Bo bruker kun geitemelk fra Aurenes-gården som drives av Astrid og Njål Sikveland. Det er gårdens beste melk som er råvaren til ostene som ystes i det lille ysteriet på gården.  Ligger i hardtrening

Norske oster som fikk medalje i oste-VM 2017:

(kilde Bondens Marked)

Super gold – Lille aske Bo Jensen
Gull – Fjellblå Eggen Gardsysteri
Gull – Geitost Lagra TINE
Sølv – Edel Blå Large Gangstad Gårdsysteri
Sølv – Gangstad Camembert Gangstad Gårdsysteri
Sølv – Granstubben Gangstad Gårdsysteri
Sølv – Edel Frue Tingvollost
Sølv – Mild Mester Tingvollost
Sølv – Fjellgo’ Eggen Gardsysteri
Bronse – Capra Aalan gård
Bronse – Fanaost Ostegården
Bronse – Holtefjell XO Eiker Gårdsysteri
Bronse – Milde Mester Tingvollost
Bronse – Munkeby Munkeby Mariakloster
Bronse – Rød Geit Rueslåtten Ysteri
Bronse – Vellagra Fjelldronning Avdem Gardsysteri
Bronse – Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år TINE

​Tidligere verdensmestre i The World Cheese Award

(kilde Wikipedia):

  • 1988 Blue Cheshire by Hutchinson-Smith & Sons, England.[11]
  • 1989 Blue Stilton by Dairy Crest Foods, Hartington, England.
  • 1990 Mature Traditional Cheddar by Dairy Crest, Sturminster Newton, England
  • 1991 Fourme d’Ambert by Hennart Frères, France
  • 1992 Le Gruyère Premier Cru by von Mühlenen of Switzerland.
  • 1993 Double Gloucester by Dairy Crest, Longridge, England
  • 1994 Brie de Meaux AOC by Hennart Frères, France
  • 1995 Shropshire Blue by Cropwell Bishop Creamery, England
  • 1996 Lord of the Hundreds by Traditional Cheese Dairy, England
  • 1997 Parmigiano Reggiano by Caseficio Vittorio Quistello, Italy
  • 1998 Mature Traditional Cheddar by Dairy Crest, Sturminster Newton, England
  • 1999 Kollumer 18 months (Old Dutch master) by Frico Cheese, Holland
  • 2000 Mature West Country Farmhouse Cheddar by Brue Valley Farms, England
  • 2001 Camembert Super Medaillon by Isigny Sainte-Mère, France and Mature Cheddar by Carbery, Ireland (two winners)
  • 2002 Le Gruyère AOC Reserve by von Mühlenen of Switzerland
  • 2003 Chevre d’Or Camembert by Eurial-Poitouaine/Eurilai, France
  • 2004 Camembert de Normandie by Isigny Sainte-Mère, France
  • 2005 Le Gruyère Premier Cru by von Mühlenen of Switzerland.
  • 2006 Ossau-Iraty by Fromagerie Agour of France
  • 2007 Brie de Meaux, Rénard Gillard, France
  • 2008 Queso Arico curado pimentón by Sociedad Canaria de Formento of Tenerife.[12]
  • 2009 Le Cendrillon by La Maison Alexis de Portneuf of Québec, Canada.[13]
  • 2010 Cornish Blue by Cornish Cheese Co. of England.[14]
  • 2011 Ossau-Iraty by Fromagerie Agour of France.[15]
  • 2012 Manchego DO Gran Reserva by Dehesa de Los Llanos of Spain.[16]
  • 2013 Montagnolo Affiné by Käserei Champignon of Germany (2,777 cheeses, 436 producers, 30 countries).[17]
  • 2014 Bath Blue by Bath Soft Cheese of England (2,600 cheeses, 33 countries).[18]
  • 2015 Le Gruyère AOP by von Mühlenen of Switzerland.[19]
  • 2016 Kraftkar by Tingvollost of Norway.[20]
  • 2017 Cornish Kern, by Lynher Dairies Cheese Company, England.[21]