Når en miljøarbeider koker mat

Ramona Skaug er miljøarbeider som gjerne koker mat som miljøtiltak for de eldre Foto: privat
Ramona Skaug jobber som miljøarbeider i et bofellesskap med omsorgsboliger i Ål kommune. Det bor åtte beboere i bofelleskapet, og maten som serveres er ferdigmat som er masseprodusert på i store felleskjøkken, slik som det ofte gjøres i institusjoner i Norge. Det er slett ikke alltid maten den ferdiglagde maten som kommer smaker godt, og ser innbydende ut. Og det lukter ikke mat i forkant av måltidene.

Ramona syns beboerne skal ha skikkelig mat, – derfor laget hun hjemmelaget fårikål og dessert i helgen til de 8 beboerne. Ingen ansatte på avdelingen er utdannet kokk, men de gjør matlagingsjobben som et miljøtiltak på avdelinga. Vi kokte Norges nasjonalrett, ler Ramona, – fårikål. Det luktet mat i hele boenheten, de eldre gledet seg til måltidet – og det smakte dem vel. Den dagen åt de godt og lenge, smiler hun. Kostnaden for fårikål og dessert beregnet hun til 230,- kroner i rene råvarer. Torsdag lagde hun grønnsaksuppe og kake til kr. 250,- som de ellers hadde betalt mer for om de skulle ha bestilt fra den ferdiglagde maten. (som inkluderer lønn, logistikk mm – red.anm.)

Fårikål lager god matlukt – og alle gleder seg til middagen Foto: Ramona Skaug

Bedre matlyst med god mat

Hjemmelaget mat ser mer appetittlig ut, og når den gode matlukten sprer seg i avdelingen, får de eldre bedre matlyst. I tillegg får de sunn og næringsrik mat, og opplevelsen med dagens middag blir god. Dagen middag er høydepunktet gjennom dagen for mange av de eldre. Med matlukt og forventninger til måltidet, blir dagen så mye bedre.

-Jeg syns syns det er trist at matlaging blir nedprioritert pga økonomi. Jeg syns de de eldre fortjener bedre, sier Ramona. Det koster så lite å vise respekt til de eldre og det er noe de fortjener fremfor at økonomien skal stoppe gode matopplevelser, sier Ramona. Det tar ikke lange

Mat skal være appetittvekkende Foto: Ramona Skaug

tiden på å lage hjemmelaget middag heller, de kan bruke det de sparer på råvarer til å få noen til å lage middagen lokalt per institusjon. Dette syns jeg er en sak politikerne må prioritere, fortsetter Ramona.

– I fjor fikk sykehjemsmaten terningkast 1, mens maten i fengsel fikk terningkast 5 i en nasjonal undersøkelse jeg leste, sier Ramona. – Gi de eldre hjemmelaget mat og kake og ikke stram inn på økonomien når det kommer til kostholdet og kosen til beboerne. Se også undersøkelse fra TINE.

Hun anbefaler alle å se Måltidets muligheter – en dokumentarfilm om eldre på institusjon og måltider. Filmen er et sterkt vitnesbyrd på hvor viktig god mat er i hverdagen, og kanskje aller mest for de eldre der dagens middagsmåltid er høydepunktet på dagen. Livskvalitet ligger i god smak, god matlukt, kjent og kjær mat som de har vært vant til gjennom et langt liv.

En god eplekake er noe å glede seg til
Foto: Ramona Skaug

Underskriftskampanje

Ramona har startet en underskriftskampanje som per nå har oppnådd 550 signaturer. ‘NEI til ferdiglaget middag på institusjon/ sykehjem!’. Kampanjen sier: ‘Nei til ferdiglaget middag på institusjon og sykehjem: mat som ofte ikke smaker godt, for hardt kokt eller for lite kokt, koster mye penger, billigere å lage enkel og sunn middag fra bunnen. Respekt til de eldre skal komme foran økonomi. De skal kunne få kake på bursdager og andre anledninger, de skal kunne få mat som smaker godt og som er tilberedt til eldre med nedsatt tyggefunksjon og dårlige tenner. De skal kunne få kjenne lukten av hjemmelaget mat i avdelingen. De skal kunne få være med å bestemme middagen og være med å tilberede maten! Eldre trenger like god og næringsrik mat som alle andre.