Niklas åpner Lokal på fredag med glimt i øyet

Ta med kopp på fredag, oppfordrer Niklas Tamnes Sandbakken, - du får gratis kaffe og vi får gjenbruke koppen i restauranten! Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmatmatnytt har besøkt Niklas Tamnes Sandbakken fem dager før dørene på Lokal åpner på fredag. Lokal er det nye lokalmatutalget på Røros. Lokalmatutsalget Rørosmat’n ble drevet på dugnad av matprodusentene i turistsesongen sommeren 2018, mens de ventet på at nyansatte daglig leder ‘Foodie med x-faktor’ kunne tiltre stillingen i høst. Eierne ønsket å bruke tid på å utvikle konseptet, og ikke forhaster seg. Målet var å lage en god plan for at stedet skal gi en bærekraftig helårsdrift selv om inntektene vil variere litt i forhold til sesongene.

Lokal blir det nye navnet

Vi har hatt en runde på navnet, forteller daglig leder Niklas Tamnes Sandbakken. –  Arbeidstittelen var Rørosmat’n, men vi har valgt navnet Lokal – både for å ikke blande varemerker, men også fokusere på det ekte og nære, forteller Niklas. – Vi skal være en bærekraftig bedrift med det riktige fokus på miljøet rundt oss, vi skal være innovativ og ha glimt i øyet!

Og vi skal være et tydelig utstillingsvindu for lokalmaten som er produsert i vår region. Jeg regner med at rundt 90% av alt vi selger kommer til å kommer herfra, fortsetter han, men vi skal også ha med litt fra andre regioner. Men alt kommer til å være 100 % norsk ja!

Bærekraft og økologi

Vi skal fokusere mye på bærekraft, forteller Niklas. Det betyr blant annet at de ønsker seg leveranser av leste lokale aviser, som Fjell-Ljomer og Arbeidets Rett, til å pakke inn varene med. Vi ønsker å unngå plast så langt vi kan, sier Niklas, og satser derfor på gjenbruk av aviser til innpakning. – Vi skal ha et så lavt fotavtrykk som mulig.

Hva med økologiske produkter, spør Lokalmatnytt. – Jo vi ønsker primært å levere økologisk, forteller Niklas. – Og målet vårt er at alt blir økologisk!

Dessuten så får alle som donerer en kopp til oss gratis kaffe på fredag, forteller Niklas. Vi skal bruke koppene i restauranten, og da satser vi også på gjenbruk istedenfor å kjøpe nye kopper. – Så ta med kopp! oppfordrer han.

Niklas skal nå fylle hyllene – fredag åpner Lokal dørene og presenterer de lokale produktene som regionen har å by på Foto: Hilde Bergebakken

Åpningsfest på fredag

I tillegg til gratis kaffe for de som donerer en gammel kopp, blir det storslagen åpningsfest med varm mat så lenge det rekker.  Det er jeg som skal lage maten, og så langt er jeg eneste ansatte, – men dere kommer til å treffe mange av produsentene her, forteller Niklas.

Hvem er Niklas ?

Jeg er Rørosing, attpåklatt i en søskenflokk med to eldre brødre, forteller Niklas. Jeg har drevet nattklubb i Stavanger, og jobbet som daglig leder på Vertshuset i litt over ett år. Jeg er glad i mat, og lager gjerne mat til venner og kjæreste. Interessen for mat startet da jeg som tidlig tenåring jobbet i oppvasken på Vertshuset for mange år siden, forteller Niklas. Der ble jeg satt til å kutte løk og andre småtterier, og da våkna interessen for mat. Han har likt at leverandørene har fortalt sine historier om maten de solgte til  Vertshuset, og har satt sin ære i å presentere maten på best mulig måte i respekt for den som har laget den. – Jeg er imponert over innovasjonen og produktutviklingen på Røros, forteller han opprømt.

Niklas er glad i å jakte, både elg og fugl. Men sjømat holder han seg unna, – jeg er nemlig allergisk, så jeg kan ikke spise fisk forteller han.

Mat for Mons for Niklas

Men hva er det beste du vet da Niklas, hvis du virkelig skal unne deg Mat for Mons, vil Lokalmatnytt vite. – Det kan være så mye, sier Niklas. Det kan være en god kjøttbit, eller en risotto. Akkurat nå er det jo sesong for pinnekjøtt. Det syns jeg er veldig godt, – og jeg liker veldig godt fårikål også! – Og så er jeg så innmari glad i hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing! Det har jeg fått servert mange ganger hos min bestemor på Glåmos!

Hva skal folk oppleve på Lokal

– Her skal vi først og fram ha det artut! smiler Niklas.  Vi skal ha utsalg av varer, og vi skal formidle gode historier, fortsetter han Niklas. Han håper at kundene skal få treffe mange av produsentene, og vil legge opp til arrangementer om ulike temaer; – for eksempel oster, spekemat eller rakfisk fra Rørosregionen.  Det blir et veldig spissa konsept, forteller han – der vi er utstillingsvinduet for lokalmat på Røros.

– Du er ikke redd for at konkurransen blir for stor fra matvarebransjen ellers da, spør Lokalmatnytt, – både Coop Mega og Rema har jo stor fokus på lokale matvarer? – Nei, jeg er glad i å selge sier Niklas, vi skal drive nøkternt og være et supplement og utstillingsvindu. Vi satser på å kunne ha en bærekraftig drift gjennom årets sesonger.

Lokalene i Reiselivets Hus på Røros

Lokalene i Reiselivets hus er perfekt for et slikt konsept. De er godt egnet som både butikkutsalg, lett servering, drive catering og formidling. Med formidling mener jeg at produsenter kan komme å demonstrere varer og være tilgjengelig for kundene. Det ligger også muligheter for digital kommunikasjon her, så ideene og mulighetene er mange, uttalte styreleder Friderik Sigurdsson på forsommeren.

– Vi har malt opp igjen lokalene i lyse farger, forteller Niklas. Det er Andreas Christie, sønn av mathistoriker Helge Christie som har hjulpet oss med designen. Han er fra regionen, men bor i London, forteller Niklas.

Styreleder Fridrik Sigurdsson og daglig leder Niklas Tamnes Sandbakken i nymalte lokaler – nå flytter Lokalt inn             Foto: Hilde Bergebakken

Om Lokal as

Niklas Tamnes Sandbakken er ansatt som daglig leder. Styret består av Fridrik Sigurdsson, Kaja Anne-Kari Grøvdal Solberg, Johanne Stensaas, Kristin Bentixvold og Jørgen Skancke Langen.

Bedriften eies av Rørosbedrifter som har gått inn med 705 000 i aksjekapital:

Ant aksjer Andel i %
Rørosmeieriet AS 200 27.4%
Svs Holding AS 100 13.7%
Røroskjøtt AS 100 13.7%
Stensaas Reinsdyrslakteri AS 100 13.7%
Galåvolden AS 50 6.85%
Aircraft Solutions AS 50 6.85%
Røros F&B Group AS 25 3.42%
Tove Iren Gløtheim Ryttervold 25 3.42%
Fjellurt DA 25 3.42%
Ingrid Garseth 25 3.42%
Stig Schjerven Østgård 15 2.05%
Eggen Gardsysteri Sa 15 2.05%