Nordmenn elsker appelsiner

Nordmenn elsker appelsiner - vi spiser mye av dem! Illustrasjonsfoto

Nordmenn elsker appelsiner. Hver og en av oss spiser ca. 6,5 kg appelsiner i året. Nå er vi midt i høysesongen for appelsiner og det er bare å fråtse i vei.

Solgul, vakker og stappfull av gode næringsstoffer er den nærmest en livgivende frukt som vi nyter godt av på denne tiden. Appelsinen er en av våre viktigste vitamin C-kilder, og den inneholder folat og kalsium. Den er vår tredje mest populære frukter, eller bananer og epler. Appelsin er anvendelig til det meste; i drikker, desserter, kaker, smoothies, matsalater, sauser, brød og kaker for å nevne noe. Appelsin er en av verdens viktigste trefrukter.

Den beste smaksforsterker!

– Appelsinen er meget anvendelig og kan gjøre magiske ting på kjøkkenet. Bare prøv selv, oppfordrer Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Bruk appelsin i salater, sauser, desserter, marinader og i dressinger eller rett og slett alene, krystet over salaten. Nypresset appelsinsaft fungerer nemlig som den beste smaksforsterker, søt og syrlig som den er.

Blodappelsiner er søt og flott i fargene. Illustrasjonsfoto

– Har du lyst til å lage noe spennende med appelsin, så lag appelsincurd. Denne fyldige og delikate «kremen» er holdbar og anvendelig og hever smaken på enhver dessert. En lettere variant er appelsinsorbet, en mager dessert som er enkel å lage og lett å imponere med. Med en smak av ingefær og chili blir denne desserten en sikker vinner, sier Toril.

Frisk og lett dressing!

Prøv å bruke noen dråper friskpresset appelsin over en deilig middagssalat, gjerne med kylling, appelsinfileter og løkringer m.m. En salat skal aldri drukne i dressing, den skal bare fuktes. Appelsin er perfekt i så måte.

Appelsincurd

En smakfull og delikat appelsincurd som passer like godt på brødskiva som til fyll i kaker og terter. Kjempegod å ha over vaniljeis, til gelé og til en deilig fruktsalat.

INGREDIENSER

  • revet skall av 1 stk appelsin
  • saften av 3 stk appelsin (ca 2 dl)
  • saften av ½ stk lime
  • 2 dl sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 125 g kaldt smør
Appelsincurd

Fremgangsmåte

  • Vask og tørk appelsinene.Riv skallet fra 1 appelsin.Press saften ut av appelsinene og den halve limen.Ha saft og skall i en liten kjele eller stålbolle over vannbad. Bruk f.eks. en større kjele med kokende vann som vannbad.Bland inn sukker og eggeplommer og rør om under oppvarming til sukkeret har løst seg opp. Massen skal tykne og bli kremete.Skjær smøret i terninger og bland det inn i massen – litt etter litt. Fortsett å røre over middels varme til kremen tykner. Pass på at kremen ikke koker. Da kan det blir «eggerøre». Derfor vannbad. Beregn litt tid på at kremen skal tykne.Sett kremen til avkjøling når den har fått en tykk og smidig konsistens. Den vil også tykne etter at den er avkjølt.Ha kremen over i glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.Kremen er håndbar i kjøleskap i et par uker.

Det er supert å bruke appelsincurd i bakverk i stedet for vaniljekrem. Da er det smart å blande inn 1 ss maisenna slik at sausen blir tykk.

Kilde: Frukt.no