Norgesmesterskapet i kaffe

David gikk videre til finalen lørdag 1. mars. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Det skal kunnskap, erfaring og masse trening til for å brygge den aller beste kaffen. NM i kaffe er i full gang, og i løpet av helgen får vi vite hvem som blir Norgesmestere i 2019. Norgesmesterskapet foregår under Trondheim Kaffefestival på E.C. Dahls Bryggeri. Det gamle tapperiet er forvandlet til et gedigent kaffemarked med konkurranseområder, seminarer, foredrag og utstillere.

Torsdag og fredag har det vært innledende runder og kvalifisering til finalene som skjer lørdag 2.3. Da kåres også vinneren i kaffebrennerkonkurransen som foregikk på Langøra Kaffebrenneri 23 og 24.2.

BARISTA CUP

Deltakerne i baristakonkurransen skal lage to espresso, to melkedrikker og to signaturdrikker. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum en shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig og drikken kan ikke inneholde alkohol eller sirup. Signaturdrikken kan serveres varm eller kald. Deltakerne får totalt 30 minutter som inkluderer forberedelse, brygging, fremføring og opprydding. Fremføringen kan inneholde en beskrivelse av art, opprinnelse og en personlig begrunnelse for hvorfor man har valgt å servere denne spesifikke kaffen. Norges beste barista skal representere Norge i World Barista Championship. Norge har to verdenmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

BREWERS CUP Konkurransen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Aeropress, V60, presskanne, Chemex osv. er tillatt. Deltakerne kan bruke egen vannkoker og kvern. De skal gjennom to serveringer; en såkalt «Compulsory», hvor alle får tildelt samme kaffe, og en «Open» med valgfri kaffe. «Compulsory» er en anonym servering slik at dommerne ikke kan identifisere deltaker, og her skal det ikke avholdes noen fremføring. Under «Open» skal det holdes en fremføring som kan inneholde en beskrivelse av art, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode. Det skal lages tre individuelle brygg samtidig, ett til hver av smaksdommerne. Deltakerne får fem minutter til forberedelse og ti minutter til brygging og servering. Norgesmester i håndbrygg skal representere Norge i World Brewers Cup. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

CUP TASTING I Cup Tasting stilles deltagerne framfor et bord med 8 x 3 kopper filterkaffe. De tre koppene blir stilt opp i triangler, hvor hver triangel består av to kopper som er like og en ulik. Deltakerne skal ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulig ulike. Om flere klarer å identifisere like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med innledende runde, semifinale og finale Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.

WORLD COFFEE ROASTING CHAMPIONSHIP Kaffebrennerne er de som forvandler råkaffe til brente bønner, og her kreves både kunnskap om råvaren og evne til å lage en brenneprofil som får det beste ut av bønnene. Konkurransen går over tre dager og deltakerne skal brenne totalt fire ulike kaffer, én single orgin og tre ulike kaffer til en blend. Første del kalles «Pre-Roasting». Råkaffen prøvebrennes og analyseres med hensyn til fuktighetsnivå, tetthet og størrelse. Deretter utarbeides en brenneprofil som er grunnlaget for produksjonsbrenning dagen etter. Siste dag evaluerer dommerne resultatet. Vinneren skal representere Norge i World Coffee Roasting Championship. Audun Sørbotten ble verdensmester i 2015. Bak arrangementet står SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association, og er en ideell medlemsbasert organisasjon med nettverk i mer enn 70 land. 

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon

9