Norske oster laget av rå mjølk og kveikøl i Italia

Lise Brunborg har master i ostevitenskap og er en god formidler Foto: Hilde Bergebakken

Under Terra Madre Salone del Gusto i Torino i helgen, ble det arrangert en oste- og ølsmaking med flere oster fra Norge, og øl fra Voss. Ostene ble presentert av Lisa Brunborg som har en master i ostevitenskap. Hun kom bort i ysting ved besøk på ei seter i Rennebu og ble hekta. Det førte til at hun søkte seg til et studium i meieriteknologi på Ås. Etter det satte hun sammen egen fagkrets og tok mastergrad i ostevitenskap i 2012. Lisa er en dyktig formidler og smitter publikum lett med sin kjærlighet til ost. Publikum fikk høre om den lange kampen for å få lov til å lage råmjølksost i Norge. Vi har ystet av rå mjølk i generasjoner før rigide regler satte en stopper for det, og vi måtte ha fransk hjelp til å løse opp i floken igjen.

Janette Lilleås, Lise Brunborg, Anna Haugstad Avdem med norsk oste og øl smaking på terra Madre i Torino
Foto: Hilde Bergebakken

Myrull fra Grindal Ysteri

Fullsatt sal ved ostesmaking
Foto: Hilde Bergebakken

Første ost ut var fra Grindal Ysteri. Italienerne fikk smake en fersk upasteurisert ost laget av Turid og Ragnhild, som driver det lille ysteriet. Historien handler om søstrene som elsket dagene på setra, og som bygget et eget ysteri på gården hjemme. Osten Myrull er laget av rå fersk geitemjølk, og med en forsiktig modning er det en mjuk ost med en rundt, særprega smak. Myrull fikk Gull i NM i lokalforedla mjølkeprodukt 2016, og ble kåra til  Årets produkt på Trøndersk matfestival og var finalist i Det Norske Måltid 2016.

Rød Geit fra Rueslåtten Ysteri

Neste mann ut var Rueslåtten Ysteri  på Hol med Rød Geit. Den halvfaste rødkittosten er laget på ren gjeitemjølk, og lagret minimum i 8 uker. Osten gir en god fylling i munnen, og er en todimmensjonal ost med et fast lag ytterst og en mer kremete tekstur i midten.

Levende fortelling om oste-produsentene, her Bodil fra Hitra Foto: Hilde Bergebakken

Grotteost fra Hitra Gårdsmat

Fra Hitra Gårdsmat kommer det en smakfull ost fra glade kyr. Innehaver Bodil er vokst opp i by, men kjøpte seg en gård på Hitra, og har laget Grotteost som er lagret i minimum 7 måneder. Osten ligger i et underjordisk lager med vegger av naturstein og buet teglsteinstak. Den må pusses og snus en gang i uka. Grotteosten har mottatt gullmedalje på Landsutstillinga for gardsost i 2007, 2009 , 2011 og 2013 , utmerkelsen «Mat i verdensklasse» ved Trøndersk Matfestival i 2008, og ble kåret til «Årets produkt 2008″ i» Det Norske Måltid» , og ble kåret til årets økologiske produkt på Trøndersk matfestival og gull i NM i 2015!

Fønix fra Stavanger og Brun Undredal under
Foto: Hilde Bergebakken

Fønix fra Stavanger Ysteri

Fra Stavanger Ysteri ble startet av Lise Brunborg i 2015 da hun flyttet tilbake til Stavanger. I motsetning av andre bryggeri, har Lise laget et bryggeri midt i byen, der mange folk bor. Her kan folk se gjennom store glassruten når hun lager ost tre ganger i uka. Mjølka sørger bonden Kolbjørn på Leikvoll gård på Randaberg for. Mjølka er økologisk ubehandlet nedkjølt mjølk som ystes med handkraft. Osten Fønix er en upasteurisert blåmuggost som modnes i minimum 3 måneder. Smaksmessig er dette en ganske kompleks ost som antakeligvis ikke er for nybegynnere med lite er erfaring med blåmuggost. Osten skiver seg ikke, og er smørbar på skiva. Osten er litt søtlig, fin blåmuggsmak, inneholder lite salt, og gir absolutt mersmak til å forsyne seg med mer.

Pultost fra Avdem gardsysteri

Avdem gardsysteri fra Lesja presenterte Pultost servert på

Anna Haugstad Avdem syns det er moro å vise fram pultosten i Italia
Foto: Hilde Bergebakken

Flatbrød. Pultosten har røtter tilbake til vikingtiden, og lange tradisjoner i Gudbrandsdalen og Østerdalen. Noen elsker pultosten, andre hater den. Hos Avdem er det det mestselgende produktet de har. Norge var et fattig land, og fram til 1950 åra var det helt vanlig å yste pultost av skummamelka. Man kunne jo ikke kaste melka, og osten som er magert, framstilt av syrna skummamjølk,  er et veldig sunt produkt, fattig på fett og rikt på protein. Osten er tilsatt karve, – og italienerne på oste-smakinga syntes nok smaken var uvant. Det usaltede flatbrødet ble også kommentert, holdt opp i lyset og smakt på igjen. Pultost fra Norge har hatt Slow Food Presidia siden 2009. – Det er moro å kunne vise Italia et norsk presidium, smiler Anna.

 

Brun Undredal lages midt i verdensarven

Fra Undredals Stølsysteri kommer Brun Undredal – en av de mest smaksrike brunostene fra Norge. Undredal hadde ikke veiforbindelse, og lagde ost av melka på vinters tid, for å bruke opp mjølka. Det er 3 gårder som samarbeider om et ysteri, og de produserer hvit og brun Undredal. Det tar rundt 10 liten melk og lage 1 kilo ost, og osten kokes over svak vedvarme i 8 timer. Den karamellaktige smaksbomben av en brun ost slo an hos flere italienere, og salgstanden på Salone del Gusto solgte villig vekk.

Etter smakingen av ostene fikk vi en dessert laget av brunost og krem som hadde fått turen gjennom en spumaflaske og tilsatt oksygenbobler. Kjøkkensjef Bjarte Fosse hadde laget krunsj av tindved på toppen. En deilig avrunding på smakingen.

Drikkefølge

Ostene ble presentert til eplesider fra Hardanger og øl fra Voss Bryggeri. Dessverre hadde Kveikølet fra Voss Bryggeri blitt stoppet i tollen, så her vi vi kun noen slurker av øl medbrakt i bagasjen, men Janette fortalte historien om de lange øl tradisjonene med å lage øl i Norge i tusen år.

Bjarte Fosse laget en god dessert av Brun Undredal
Foto: Hilde Bergebakken