Nyhuus Gard tok storeslem med eplemost

Mandag ble Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018 kåret. Her ser vi produsentene, bak fra venstre: Even Kristoffersen (Fiskum fruktpresseri), Henrik Siversson (Thon Hotell Lofoten), Halvor Holtskog (Nyhuus Gard), Erling Rosted Furseth (Solhøi Sider) Foran fra venstre: Karl-Krisitan Muggerud (Fiskum fruktpresseri), Hilde Ruud (Fiskum fruktpresseri), Kari Nyhuus Holtskog (Nyhuus Gard), Martin Bech-Ravn (Solhøi Cider), Geir Henning Spilde (Spildegarden). Foto: Fredrik Solstad, Hanen

I kåringen av Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018, tok Nyhuus Gard
både første- og andreplass i en av konkurransens fem kategorier, Årets blandingsmost. Kåringen arrangeres av Hanen og Norsk eplefest. I år deltok 11 fylker i kåringen, hvor Hordaland og Telemark stilte med syv og ti produsenter hver.

Spesialitetsmerkede eplemoster

Seieren gikk til blandingsmosten Augon og Vår egen eplemost tok sølv. Begge mostene har fått tildelt Spesialitetsmerket av Matmerk, som et tegn på god kvalitet. Augon er oppkalt etter produsentens svigerfar, Augon, og Vår egen eplemost selges ekslusivt på Thon Hotell Lofoten.

– Det er en tøff konkurranse med dyktige representanter fra hele Norge. Vi har fokusert på god smakskvalitet for å få en rik og fyldig most med tanninitert virkning. Det vil vi gjøre fremover også, sier Holtskog, som driver gården sammen med kona Kari Nyhuus Holtskog. Det er Karis far Augon eplemosten er oppkalt etter.

Konkurransen har 10 års jubileum

Holtskog har tidligere fått gode resultater i kåringen, som har 10-årsjubileum i år. Eplemost fra Nyhuus Gard har vært på pallen fra 2012 til 2016, i tillegg til i år. Nyhuus Gard har deltatt siden konkurransen ble arrangert for første gang i 2008.


Disse produktene var med i kåringen av Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018. Foto: Fredrik Solstad, Hanen

Disse produktene var med i kåringen av Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018. Foto: Fredrik Solstad, Hanen

Konkurransen var delt inn i fem kategorier: Årets rene eplemost, årets blandingsmost, årets eplemost med fantasti, årets sider og årets fruktvin. Juryen, ledet av Espen Blåfjelldal, har smakt seg frem til en vinner i hver kategori.

De øvrige vinnerne er:

• Årets rene eplemost – Discovery fra Fiskum fruktpresseri fra Stavum Gård.

• Årets eplemost med fantasi – Spildemost Raud fra Spildegarden.

• Årets sider – Flytende solskinn fra Solhøi.

• Årets fruktvin – Handverkcider med bær fra Balholm

Vi strekker oss lenger

– Konkurransen som Hanen og Norsk eplefest arrangerer, tror jeg er viktig for å få produsentene til å holde på den gode kvaliteten og få måle seg opp mot hverandre. Dette gjør at man strekker seg lenger, og utforsker videre hvordan man kan få til nye og bedre produkter, sier Mats Carlehøg, sensoriker og ansatt ved Nofima i en pressemelding.

– Dagens forbrukere er mer bevisste på hvor, hva og hvordan drikken er produsert, og jeg mener at man ser en trend til at «less is more» blant produsentene: kvalitet foran mengde.

Kilde: Hanen / Nationen