Oster fra Norges første Opplevelseysteri

Oster fra Beito Ysteri kan kjøpes i Bergmannsgata på Røros Foto: Hilde Bergebakken

Trond Wahlstrøm produserer 25 tonn ost for året. Han vurderer det slik at han ikke vil stille opp i konkurranser som Oste-VM, fordi han har en begrenset produksjon. – Nei men se hvordan det går med de som vinner gull og supergull da, sier han, – de blir jo utsolgt med en eneste gang. Og da har de ingen ting å levere framover! Det er jo nesten uråd for oss som er småskala-produsenter når det kommer en slik voldsom trøkk i etterspørsel, mener han.

Første gang på julemarked

Trond Wahlstrøm har brukt å besøke Rørosmartnan med ostene sine. Der har han vært fem år på rad. I år det det første år på Julemarkedet på Røros. Han har hørt så mye bra om markedet, og har fått anbefalt markedet. I år har han bod midt i Bergmannsgata på Røros.

Trond Wahlstrøm fra Beito ysteri prøver Julemarkedet på Røros for første gang Foto: Hilde Bergebakken

Hver fjellost er ysta for hand

Beito Ysteri er et Opplevelseysteri der gjestene kan se hele veien fra mjølk til ost på nært hold. Ysteriet holder til på Beitostølen, der Trond Wahlstrøm har ysta siden 2011. På ysteriet blir det laget ulike varianter lagringsoster, smør, rømme og yogurt. Han bruker både pasterusert ku- og geitemjøl fra lokale gårder rundt Beitostølen. Mjølka blir produsert på gårder og setre som ligger fra 700 til 1100 meter over havet. De bærer dermed navnet fjellost med rette ostene fra Beito.

Opplevelseysteriet

Selve Opplevelseysteriet åpna han sommeren 2013, og der har han plass til 130 besøkende om gangen. Gjestene får oppleve ysteprosessen på nært hold. – Da får se hvordan ku- og geitemjøl blir til produktene som havner på frokostbordet deres, forteller Wahlstrøm.

De har stor fokus på kortreist og god kvalitet på råstoffet. Mjølk fra setra er derfor perfekt, og blir til tre rene ku-oster med ulik grader modning. Som krydder bruker han nesle, karve, kvann, rosmarin, persille, timian, ramsløk og bukkehornkløver. Og sammensetninga av krydder varierer i de ulike typene.

I tilleg til å besøke messer som Rørosmartnan og Julemarkedet på Røros, selges ostene på Spar, Joker og Ultra-butikker i Bergens-området. De finnes også Jacobs Holtet og i utvalgte delikatesse-forretninger, og i restauranter over hele landet.