Pinnekjøtt av reinsdyr til jul

Pinnekjøtt med rotmos Foto: Matprat

Mange bruker pinnekjøtt til jul. Tradisjonelt har pinnekjøtt vært laget av kjøtt fra lam eller sau i Norge, men de senere årene har vi fått varianter av rein og geit. Kankje dette blir jula der du prøver ut en ny variant. På Matprat har vi funnet en oppskrift på pinnekjøtt av reinsdyr som ser lovende ut. Pinnekjøtt av rein selges blant annet av Rørosrein.

Pinnekjøtt av reinsdyr har sin særpregene smak av naturen. Saltet og tørket på klassisk vis. Pinnekjøttet har vi dampet og servert med de tradisjonelle tilbehøret, kålrot, sjy og poteter.

Pinnekjøtt fra Rørosrein Foto: Rørosrein

 • 2 kg pinnekjøtt av reinsdyr

Rotmos:

 • 114 kg kålrot
 • 2 stk gulrot
 • 1 stk potet
 • 1 dl kremfløte
 • 3 ss smør
 • ca. 2 ts salt

SLIK GJØR DU

 1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer i romtemperatur.
Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning.
 1. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.  Fyll på vann til det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og kok opp til det begynner å dampe. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Fyll eventuelt på med mer vann.
 2. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del grønnsakene i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
Pinnekjøtt med rotmos 3c
 1. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.
Pinnekjøttet av reinsdyr kan på lik linje med vanlig pinnekjøtt brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.

Server reinsdyrpinnekjøttet med kålrotstappe, stekte eller kokte poteter og pinnekjøttsjy.

Stekte poteter: Kok potetene møre, hell av vannet og damp potetene tørre. Tilsett smør og litt persille, stek dem til de får en fin stekeskorpe.