Ribbe og pinnekjøtt er julefavorittene

Svineribba hører hjemme blant den tradisjonelle norske julematen Foto: Matprat

Tall fra en undersøkelse utført av YouGov i november 2019 på vegne av MatPrat, viser at den tradisjonsrike menyen med ribbe eller pinnekjøtt fortsatt er nordmenns soleklare julefavoritter. Og de geografiske skillene i landet er som før.

Ribbe – fortsatt favoritten

40 % velger ribbe når de blir spurt om hva de helst vil ha til middag på julaften, mens pinnekjøttet er en klar nummer to med 39%. Kalkun er det tredje mest populære alternativet på julebordet, med 10%.

­­­­– De nye tallene bekrefter hvor viktige julematen er for oss nordmenn, til jul skal vi kose oss litt ekstra og da er tradisjonene viktig, sier kommunikasjonssjef Marthe Helene Bogerud i MatPrat.

Pinnekjøtt av reinsdyr kokt med vørterøl over mandelpotet i tre timer. Sjyen blir en god saus. Foto: Hilde Bergebakken

Tydelige geografiske skiller

Det er fortsatt ribbe som dominerer på Østlandet og pinnekjøtt er mest populært på Vestlandet, slik det alltid har vært. Kalkunen er størst på Sørlandet, men likevel foretrekker 50% av sørlendingene ribbe og 24% pinnekjøtt. I Trøndelag og Nord-Norge spiser 57% ribbe og 34% pinnekjøtt.

Riskrem er fortsatt favoritt-desserten i landet (37%), multekrem på andreplass med 17% og 10% foretrekker karamellpudding. Men også desserten viser noen regionale forskjeller: multekremen er desidert mest populær i Trøndelag og Nord-Norge, og karamellpuddingen har flest spisere på Østlandet.

Dette vil vi helst spise på julaften: (totalt for alle aldersgrupper)

1) Ribbe (40%)

2) Pinnekjøtt (39%)

3) Kalkun (10%)

4) Skinkestek (6%)

5) Lutefisk (5 %)

6) Torsk (5%)

7) And (5%)

8) Koldtbord (4%)

9) Vegetarmat (4%)

10) Pizza (3%)