Romanserie og mat fra Røros – prøv Annas kjøttkaker

Annas kjøttkaker Foto: Jan Erik Øvergård
Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård skriver romanserien «Anna fra Røros» under pseudonymet Annikki Øvergård. Deres fortelling om Anna, datter av en tysk bergingeniør og datterdatter av en smed på Røros, er bygd på historiske fakta. Handlingen tar plass i Bergstaden Røros, som har en lang og rik historie, bygget på malmfunnet og etableringen av Røros Kobberverk i 1644.Verken Ingeborg Anna eller noen av de andre sentrale karakterene i romanserien har levd, men handlingen er basert på mye som kunne ha skjedd tidlig på 1900-tallet. Det fantes gårdstun i de trange gatene, handelshus, ny industrivirksomhet og flere aviser på Røros på denne tiden. Utvinningen av kobber og annet edelt metall ga gjennom flere hundre år arbeid og utkomme ikke bare for de som arbeidet i gruvene og smeltehyttene, men også for lasskjørere, bønder og håndverkere.Kvinnene hadde en viktig rolle. De hadde ansvaret ikke bare for hus og barn, men også for fjøs og dyr, mens mannfolkene var borte på arbeid. Røros har gjennom tidene fostret mange sterke kvinner.

Romanserien Anna Fra Røros Foto: Anna fra Røros

 

Mat med tradisjon fra Røros

Røros har lange tradisjoner i matveien, med retter som er basert på lokale råvarer. På nettsiden om bøkene har Annikki og Jan Erik flere oppskrifter om mat med tradisjon fra Røros tilgjengelig . På Ingeborg Annas tid, tidlig på 1900-tallet, var det fortsatt vanlig med slakting hjemme på gårdene, der de hadde både sau og storfe. Noen hadde også høner, gris eller geiter. Som de skriver; – Maten som vi lar Ingeborg Anna lage og servere, er tuftet på tradisjon, og er sånt som var vanlig i husholdet på de mindre brukene i Bergstaden. Mye av denne maten var også vanlig i et større omland, sørover i Østerdalen og nordover i Gauldalen. Men det er også retter som er typiske for Røros, og som bare finnes i andre varianter og under andre navn andre steder.

Annas kjøttkaker

Det finnes nesten like mange varianter av kjøttkaker som det finnes mødre i Norge, og for mange vil smaken av mors kjøttkaker være et minne man alltid har med seg fra barndommen. Derfor kan man ikke si at en oppskrift nødvendigvis er bedre eller mer riktig enn en annen.

På Anna fra Røros sin tid, slaktet man fortsatt hjemme. Og på den tiden var man heller ikke så redd for fett. Alt på dyret, enten det var storfe, sau eller gris, ble brukt. Og mye av kjøttet som vi i dag finner igjen i pølser, gikk til kjøttkaker. Hermetisering, gjerne på toliters norgesglass, var vanlig, og da kunne kjøttkakene holde seg lenge når de sto kjellerkaldt.

I våre dager er det heller ikke noe i veien for å lage større porsjoner når vi først steker kjøttkaker. De kan fryses ned, og da har du enkle middager å ty til senere. Hva slags kjøtt man velger å bruke, er en smakssak. Da vi laget kjøttkakene brukte vi en blanding av farse, med kjøtt fra storfe og svin, med et fettinnhold på oppimot 20 prosent.  Av 1 kg farse fikk vi 14 kjøttkaker. Det er normalt nok til 7 personer. Til ertestuingen har vi brukt hermetiske erter, som også fantes på Annas tid. Men frosne erter går selvsagt like bra.

Kjøttkakene brunes først i panne. Ta vare på stekesjyen og bruk den når du skal lage brun saus. foto: Jan Erik Øvergård

Kjøttkaker:

1 kg farse/kjøttdeig
2 ts salt
1 ts pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
0,5 dl fløte
4 ss brødrasp/griljermel

Brun saus:

60 g smør
40 g hvetemel
7-8 dl kjøttkraft/sjy fra kjøttkakene
Litt salt og pepper

Ertestuing:

1 glass hermetiske grønne erter
20 g smør
1 ss hvetemel
0,5 dl fløte

 

1 kilo farse er nok til 14 kjøttkaker. Normalt holder det til 7 personer Foto: Jan Erik Øvergård

Slik gjør du:

Farsen eller kjøttdeigen blandes godt med de øvrige ingrediensene. Har man kjøkkenmaskin, kan godt det hele kjøres noen minutter i bolle med eltekrok. Form kakene runde i passe størrelse (1kg deig gir 14 kaker) og brun de rundt det hele i varm panne, i smør og/eller olje. Kakene trenger ikke være gjennomstekt. De tas ut av pannen og settes til side, mens du lager sausen.

Ta vare på stekesjyen etter bruning av kjøttkakene. Tilsett vann og en buljongterning i pannen og kok opp. Ta smør i en kjele og la det smelte på lav varme, tilsett hvetemelet og rør godt. Slå i sjyen litt etter litt og rør godt. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør om du synes den blir for lys. Gi sausen et oppkok mens du rører, og slå så varmen ned. Kjøttkakene legges i sausen. De skal trekke, ikke koke, til de er gjennomvarme. 20-30 minutter vil være tilstrekkelig.

Imens lager du ertestuingen. Smelt smør og tilsett hvetemel i en kjele. Skyll de hermetiske ertene og tilsett de til smørblandingen sammen med fløten. Varm opp og la det putre i noen minutter.

Server med kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

Annas kjøttkaker Foto: Jan Erik Øvergård