Rørosrein, Ask Gård og Prima Jæren er finalister i Årets Kjøtt Foredlet

finalist2018_rorosrein_1432x632

Det Norske Måltid går av stabelen i Stavanger 11. januar 2019. I klassen for Årets Kjøtt Foredlet finner vi finalister fra Rørosrein, Ask Gård og Prima Jæren. De har alle vunnet delfinaler og kom gjennom nåløyet av hos finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere.  Og vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019. Les om premiedrysset som skal skje i Stavanger på fredag her. 

Har vunnet før og stiller nå i ny klasse

De tre finalistene er fra Buskerud, Trøndelag og Jæren. Lokalmatnytt har tatt en prat med Eva Nordfjell. Hun har deltatt med ulike produkter fra Rørosrein i klassen for Årets Kjøtt, og tatt hjem den gjeve prisen som vinner i 2017 med mørbrad og i 2013 for flatbiffen. Hun deltok også med reinsdyrkalv i 2017 og 2015, og er spent på utfallet i en ny klasse i år. Det er første gang Rørosrein deltar i klassen for foredlet kjøtt. Både hun og broren Knut reiser ned med sine ektefeller, og de gleder seg til selve finalemiddagen som er noen av de største matopplevelsen hun har deltatt på. Der smakes det på alle finaleprodukter enten i en buffet på forhånd eller under selve middagen.
Bilderesultat for rørosrein kokekjøtt
 Pinnekjøtt av reinsdyr er et produkt som baserer seg på de gamle tradisjonene om å salt og tørke kjøtt for konservering. Tørka reinside eller bringe er en delikatesse, spesielt når sida er fet, forteller Eva. Pinnekjøttet kan tilberedes som pinnekjøtt fra sau eller geit.
Det er imponerende liste av kvalitetsprodukter som finnes hos Rørosrein som har vært i finalen og gått helt til topps flere ganger. Lokalmatnytt er derfor spent på hva Eva liker aller best selv blant alle delikatessene hun har. Svaret kommer kontant; – ‘det er kokkjøtt!’ sier Eva. – Og da skal det være kokkjøtt av bringe eller rygg som kokes sammen med tunge og flere typer kjøtt. Det serverer vi sammen med potet, kålrabi og gulerot, forteller hun videre. Og så må det være klint. Det er mjølboller av hvete eller bygg som er kokt i kraft fra bringa. Retten er en gammel samisk tradisjon som Eva setter stor pris på.

Pinnekjøtt av reinsdyr

Pinnekjøtt av rein er laget av side, bringe og bog fra reinsdyret – saltet og tørket på tradisjonelt samisk vis, et produkt samene har lange tradisjoner for å lage. Reinsdyr smaker fantastisk godt, er rikt på Omega 3 og 6 og mange vitaminer og mineraler. Pinnekjøttet vannes ut to døgn, kokes i 3 timer og serveres sammen med poteter og kålrotstappe. MER INFOKONTAKT

 

Rørosrein / Eva Nordfjell (Foto: Tom Gustavsen)Trøndelag

Holy Baloney

Holy Baloney er en mild og balansert spekepølse som lar det fantastiske kjøttet fra økologiske Durocgriser komme til sin rett. Her har mindre krydder, mer umami og kjøttsmak stått i fokus. Den vellagrede salmen gir en fyldig kjøttsmak uten at den blir dominant. Et fantastisk produkt som hyller råvaren og som har resultert i nasjonale og internasjonale priser. MER INFOKONTAKT

Ask Gård / Anne Marte Evang, Kristoffer Evang (Foto: Anthony Huus)Buskerud

Lam Mørbrad, Jacobs Utvalgte

Lam Mørbrad er en mør og smakfull del som sitter på overgangen mellom sadel og lår på lammet. Jæren Smak lam er Prima Jæren sin egen kvalitetsstandard som gir klare krav til vekt, fettmengde og kjøttfylde på hele lam. Våre lammeprodusenter tilstreber å treffe denne kvaliteten, da dette utløser et betydelig kvalitetstillegg på pris til bonden. Mørbraden er trimmet og vi beholder fettkappen på kjøttstykket for mer karakter i smaken. Vi krydrer med havsalt og sort pepper før en Sous Vide varmebehandling for å sikre en optimal mørhet og saftighet i kjøttet hver gang for kunden. Produktet brunes lett i pannen og stekes ferdig i ovn, og på ca. 15 minutter er kjøttstykket perfekt tilberedt. MER INFOKONTAKTUTSALGSSTEDER

Prima Jæren/Unil / Leif Håkon Kårsbø (Foto: MENY)Rogaland

Kilde og foto: Det Norske Måltid