Se opp for Grodt Matkultur, nå tar Faste sats!

Faste Gunnarson Grödt satser på matkultur med base i gården Grøt i Haltdalen Foto Grodt Matkultur

Faste Gunnarson Grödt har hatt syslet med ideer siden han begynte som kokk. Nå har utdanningen Verdiskapning lokalmat gjennom fagskolen bidratt til at han har fått den nødvendige given til å sette i gang med sin drøm; Grodt Matkultur!

Fagstudiet på Røros ga meg påfyll og pågangsmot, forteller Faste. Nå har jeg så smått startet Grodt Matkultur på gården jeg kommer fra i Haltdalen, fortsetter han. Han forteller at studiet er lærerikt, og at fagstudiet har gitt mersmak. Han har nemlig bestemt seg for å fylle på med en 3 årig fagskoleutdanning innen lokal matkultur i Hordaland, som vil gi ham ytterligere 120 fagskolepoeng med i bagasjen. Fra studiet på Røros har han oppnådd 30 studiepoeng.

Fagskolen i Ulvik tar i disse dager inn nye søkere som begynner til høsten. Les mer om Fagskolen i Hardanger her.

Dypere kunnskap om norsk matkultur

Jeg har forhåpninger om at dette studiet vil gi meg det jeg trenger innen formidling, i tillegg til en dypere kunnskap om norsk matkultur, sier Faste. Fagskolen i Ulvik i Hardanger, Hordaland, er et deltidsstudium. Han vil kombinere studiet med å kunne bruke de kommende tre årene på å bygge opp Grodt Matkultursenter som komplett produkt.

Faste Gunnarson Grøt arbeidet på Røroskjøtt og var en av kokkene på Grillhuset da han startet på fagstuidet på Røros. Han er en av en søskenflokk på fem, der storebror Halvor Grøt som er kokk og har vært kjøkkensjef flere steder, har inspirert han.

Gøk – pjalt eller klappaskall; takkebakst med mange navn. Foto: Grodt Matkultur

Grodt Matkultur – Mat – Kultur og Arv

Faste har fått laget en logo til bedriften. Der er det tre sentrale ord som skal være grunnleggende i bedriften; Mat, Kultur og Arv. min visjon er at Tradisjonsmat og lokalprodusert mat er en kulturarv vi må ta vare på og videreføre til kommende generasjoner. Målet på sikt er å skape ett levende «Matkultursenter». På Gården i Haltdalen her han godt i gang med en relativt stor mathage. Der skal han dyrke uUrter, grønnsaker og salater i tillegg til en stor mengde rips og solbær. Tindved er nytt av året på gården og vil være ett prøveprosjekt for å se om bærene trives i Haltdalen.

Gøk og lemse

For å gjøre merkevaren litt kjent,og for å prøve å bygge litt kapital har vi startet med tradisjonell takkebakst, forteller Faste. – Pjalt, eller Gøk som vi kaller det i Haltdalen og lemse etter lokal oppskrift har vi hatt ett prøvesalg gjennom Reko-ringen i Trondheim. Produktene har etter hvert blitt godt mottatt og salget er bra. Vi har og ett ønske om å kunne være til stede på de fleste markeder i regionen. I løpet av sommeren vil vi utvide salget med flatbrød, potet kaker og diverse produkter av bær, forteller han.

Faste har tatt fagstudiet i Verdiskaping i Lokalmat på Røros og fortsetter nå på fagskolen i Lokalmat i Ulvik i Hordaland Foto: Hilde Bergebakken

Formidling og samarbeid

Faste har en målsetning om å skape et skape et samarbeid med skoler og barnehager, først og fremst i Rørosregionen, om bruken av alt det han dyrker.
Utover høsten håper han å kunne prøve ut noe kursopplegg for barn.

Planene er mange og mye vil skje etter hvert, men jeg tror absolutt at det jeg ønsker å drive med er noe som andre vil synes er nyttig, sier Faste. Han forteller også at mye av inspirasjonen hentes fra Geitmyra i Oslo.